Od Trampa zavisi rešavanje pitanja KiM! KLJUČNA 2020. GODINA! Francuski profesor ima važnu poruku za Srbe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od Trampa zavisi rešavanje pitanja KiM! KLJUČNA 2020. GODINA!" Francuski profesor ima važnu poruku za Srbe!

Francuski profesor Aleksis Trud za o Kosovu i Metohiji i odnosima Pariza i Beograda

Istorija i pravda su na strani Srbije, ali u današnjem sistemu vrednosti nije dovoljno! Pobednica iz dva svetska rata, jedina zemlja u regionu koja  je odbila Hitlera, tokom 90-ih se našla na studu srama, pa I tri decenije od početka raspada Jugoslavije moramo da "se branimo od imidža koji su nam tada dodelili razni lobisti".

Upravo o tome je pričao ugledni francuski profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Aleksis Trud.

-Na Zapadu se ne čuje lobiranje Srbije. Uzmite za primer Albance, čija je zajednica u Francuskoj mala, ali su vrlo aktivni. U maju smo, recimo, imali konferenciju u sred Pariza, gde su u jednoj od najvećih katedrala napravili događaj, pokazavši da su odlični u prevrtanju istorije I brisanju patnji svih manjina na KiM.

-Razlika između francuskih i srpskih državnika, i da se razumemo, ovde pričamo o Miloševiću i onima što su neposredno došli posle njega, jeste da u Srbiji nisu imali ideju o državi I granicama. U slučaju pobune u Sloveniji, predsednik Francuske bi odmah posalo vojsku I to je ta razlika. Kao što, recimo, nikada korzikanski jezik neće biti ravnopravan s francuskim, dokle god postoji republika.

Zašto mislite da Srbija ne lobira dovoljno u zapadnim zemljama?

Verujem da u Srbiji misle da će pravda stići sama po sebe, ali kada je reč o Zapadu, vi morate konstantno da lobirate, ne smete biti pasivni I zarobljeni u prošlosti. Svetski mediji nisu zatvoreni za vas, ali morate da budete daleko aktivniji I rezultati neće izostati. Imao sam priliku da se sastanem sa premijerkom Anom Brnabić, te verujem da će se situacija, makar u Francuskoj, po tom pitanju početi da se kreće nabolje. Naravno da je Srbija zakasnila, ali u istoriji nikad nije kasno.

- U udžbenicima za maturante u svim francuskim školama prvi put će se naći lekcija o genocidu Austrougarske nad Srbima u BiH kao uvod u lekciju o turskom genocidu nad Jermenima. To je veliki pomak

Koliko ljudi danas u Francuskoj znaju o Srbiji?

Često pravim koferencije o francuskosrpskom prijateljstvu i sale u vek budu pune. Međutim na početku svake konferencije moram mnogima objašnjavati da Srbija nije u Sibiru, niti da se radi o Slovačkoj, čak moram da objašnjavam da se nalazite u Evropi. Naše prijateljstvo  je nešto što konstantsno mora da se neguje I održava, ne smete biti zarobljeni u prošlosti. Mnogi su mi nakon predavanja prilazili sa slikama svojih dedova uz reči da sam prvi koji im je pričao o Solunskom frontu. To se u našim školama, nažalost, ne uči, ali je slika o Srbiji počela polako da se menja. Uspeli ste da 12 zemalja povuče priznanje Kosova, što pokazuje da su sada drugačiji trendovi nego ranije.

- Uveren sam da će se za dogovor Prištine i Beograda čekati ishod izbora u Americi I kraj 2020. Mislim da bi bilo dobro da Tramp pobedi jer je pragmatičniji od Makrona i Merkelove

Koliko Francuska može da pomogne u dogovoru Beograda i Prištine?

-Francuska ima veliku ulogu, I to ne samo predsednik Makron. Ambasador Mondolini mi je lično rekao da Pariz ništa nije radio 15 godina kad je reč o Srbiji, a onda se sve preokrenulo u poslednjih godinu dana. Francuska je shvatila da joj je Srbija potrebna, pošto je glavna zemlja na Balkanu. I počela je da gubi I ekonomske veze,l pa je tek peti investitor, uprkos tradicionalnim vezama. Mislim da je moja zemlja veoma zainteresovana za prava manjina I da kroz tu možete računati na njihovu podršku, a onda potom može uslediti I neka vrsta kanonizacije.

Hoće li Srbija ikada ući u EU?

- Hoće, uveren sam u to, ali kad bude ulazila, to će biti drugačija organizacija, samo sa istim imenom. Makron je rekao da će uslediti velike reforme. Što se tiče vremena kada ćete ući, verujem da je 2028. realna opcija.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.