Očajni terorista iz Brisela kontaktira prijatelje preko Skajpa

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očajni terorista iz Brisela kontaktira prijatelje preko Skajpa

Odbegli pripadnik Islamske države osumnjičen za učešće u terorističkim napadima u Parizu Salah Abdeslam se krije u Briselu i kontaktirao je prijatelje da mu pomognu da se vrati u Siriju, rekla su dvojica njegovih prijatelja američkoj medijskoj kući "Ej Bi Si Njuz".

Oni su rekli da su ove nedelje oni i još jedan prijatelj razgovarali sa Abdeslamom putem Skajpa preko mobilnog telefona.

Abdeslamovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijatelji, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da ih je on pozvao u utorak uveče i rekao im da se krije u Briselu, ali očajnički želi da se dokopa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji. Takođe, kažu da im je Abdeslam rekao da je u očajnoj situaciji, pošto se našao između belgijskih i francuskih vlasti koje ga traže i lokalnih članova ID, za koje navodi da ga prate i da su nezadovoljni pošto on nije uspeo da aktivira svoj pojas sa eksplozivom.

Abdeslamov brat Muhamed je potvrdio da su ga dvojica prijatelja obavestila o bratovom očajničkom telefonskom pozivu. Muhamed je danas brata ponovo pozvao da se preda policiji. "Ja verujem da on nije daleko", rekao je Mohamed Abdeslam obraćajući se novinarima ispred svog stana u Briselu. Abdeslam tvrdi da je u napadima u Parizu igrao samo malu ulogu, ali njegovi prijatelji navode da sumnjaju u to.

Njegov brat je za Ej-Bi-Si rekao da je "mozak" napada Abdelhamid Abaud izmanipulisao Abdeslamom da se uključi u napade.

Abaud, koji je ubijen u policijskoj akciji u četvrtak u Francuskoj, i Abdeslam su prijatelji od malih nogu i bili su zajedno uhapšeni zbog pljačke 2010. godine.

Policija je objavila međunarodnu poternicu za Salahom Abdeslamom (26), za kojeg vlasti navode da je pobegao sa mesta napada u Parizu i vratio se u svoj rodni Brisel jutro posle pucnjave u francuskoj prestonici, u kojoj je stradalo 130 ljudi. On je u poternici opisan kao naoružan i opasan.

Prema navodima policije, Abdeslam je jedan od napadača koji je nasumično pucao po restoranima i kafićima tokom masakra prošlog petka u Parizu.

Jedan zvaničnik belgijske policije je potvrdio da vlasti takođe imaju informacije da se Abdeslam nalazi u Briselu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

EVROPA NA NOGAMA: Ispražnjen deo aerodroma Getvik u Londonu

Izvor: Večernje novosti, 22.Nov.2015

Broj poginulih u terorističkom napadu u Parizu dostigao je cifru od 130. U Briselu proglašeno vanredno stanje zbog pretnji napadom, zatvoren je metro, preporučeno je da kafići i restorani rade do 18 časova. Belgijska policija pronašla je, tokom potrage za teroristima, u Molenbeku, predgrađu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.