Obali Slonovače preti vojna intervencija

Izvor: Politika, 28.Dec.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obali Slonovače preti vojna intervencija

Afrički lideri najavili da će vojno intervenisati ukoliko dosadašnji predsednik Loran Gbagbo ne prihvati izborni poraz

Prema izveštajima agencija

Abidžan – Lideri zapadne Afrike suočili su juče u Abidžanu dosadašnjeg predsednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa (65) sa „poslednjom” diplomatskom ponudom, prenosi pariski „Mond”. Ukoliko Gbagbo dobrovoljno ne prihvati izborni poraz, region će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upotrebiti „legitimnu silu” da na čelo te zemlje dovede Alasana Uataru (68) koga UN i dobar deo međunarodne zajednice smatra pobednikom predsedničkih izbora održanih 28. novembra.

U atmosferi rastuće napetosti širom atlantske države bogate kakaom i dijamantima, osporavani lider Loran Gbagbo je i pre dolaska pregovaračke trojke, odbacio najavljeni ultimatum.

„Nijedna međunarodna institucija nema pravo da silom interveniše i nameće predsednika u jednoj suverenoj državi. Ako u jednoj zemlji i postoje unutrašnji neredi ili građanski rat, biće opasno: ovde nećemo dozvoliti da naši zakoni i ustav budu pregaženi. Uostalom, milioni zapadnoafričkih pečalbara žive i rade u Obali Slonovače, u slučaju nametnutih rešenja, sigurno bi bili ugroženi”, zapretio je Gbagbo uoči razgovora sa liderima Benina, Sijera Leonea i Zelenortskih ostrva, inače diplomatskih izaslanika regionalne grupacije ECOWAS. Loran Gbagbo smatra da je prebrojavanje glasova na opoziciji sklonom severu zemlje bilo „namešteno”.

U međuvremenu, pristalice opozicionog lidera Alasana Uatare preuzele su juče bez otpora ambasadu Obale Slonovače u Parizu i skinule fotografiju Lorena Gbagboa iz kancelarija poslanstva.

Trvenja dva politička tabora u Obali Slonovače podstakla su istovremeno rekordni rast cene kakaoa na svetskim berzama pred novogodišnje praznike, prenosi agencija Blumberg.

Istovremeno, u krugovima svetskih trgovaca dijamantima neizvesni razvoj događaja u Obali Slonovače obnovio je zebnju da će rudnici Seguela i Tortija na severu države poslužiti kao mogući izvor finansiranja oružja.

UN su inače 2005. godine zabranile trgovinu dijamantima iz Obale Slonovače, budući da su krijumčari godinama nebrušene dijamante iz ratnih zona Afrike (Angola, Sijera Leone...) odatle otpremali u svet.

Brutalni građanski rat u Obali Slonovače 2002–2003. godine, koji je inače doveo do političkog raskola između muslimanskog severa i hrišćansko-animističkog juga, vođen je mahom oko kontrole rudnika dijamanata.

„Ironija tekućeg previranja u Obali Slonovače jeste to što su sankcije UN 2005. godine zavedene zato što su severnjački pobunjenici protiv vlasti Lorana Gbagboa koristili prihod od krijumčarenja dijamanata za nabavku oružja”, navodi dnevnik „Mejl i Gardijan” iz Johanesburga.

Ishod razgovora zapadnoafričkih izaslanika grupacije ECOWAS sa Lorenom Gbagbom juče posle podne bio je neizvestan. Predsednički kandidat Alasana Uatara – koga je državna izborna komisija proglasila pobednikom – i dalje je u luksuznom kompleksu hotela „Golf” na Atlantiku kod Abidžana, pod zaštitom 800 pripadnika misije UN.

Nekadašnji visoki funkcioner MMF-a i kandidat sa muslimanskog severa Obale Slonovače, Uatara je u ponedeljak pozvao stanovništvo Obale Slonovače na generalni štrajk, ali je odziv bio skroman, prenose zapadni mediji.

Pristalice Lorana Gbagboa u vojsci, policiji i medijima uskratili su protivničkom taboru pristup televiziji i sprečavaju Uataru da izađe iz „Golfa”.

U slučaju da Gbagbo odbije ponudu zapadne Afrike i dobrovoljno siđe sa vlasti, neizvesno je koje bi države učestvovale u spomenutoj vojnoj intervenciji nepredviđeno velikog broja civilnih žrtava.

Vodeća armijska sila zapadne Afrike – Nigerija – juče je odbila da se izjasni o eventualnom učešću u vojnoj intervenciji u Obali Slonovače, prenose mediji iz Abudže.

Afrička unija je juče imenovala premijera Kenije Raula Odingu za svog specijalnog izaslanika za Obalu Slonovače. Odinga je prvi među afričkim liderima predložio vojnu intervenciju u Obali Slonovače.

objavljeno: 29.12.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neuspješna misija trojice lidera u Obali Slonovače

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Dec.2010, 13:46

Predsjednik Obale Slonovače Loran Gbagbo odbio je danas otići sa vlasti, a predsjednici Siera Leonea, Benina i Cape Verdea, koji su došli u Abidjan kako bi ga uvjerili da to učini , napustili su zemlju neobavljenog posla. Lideri tri države došli su u Abidjan da Gbagboa upozore na moguću vojnu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.