Neprolazni pejzaži pariskog đaka sremske duše

Izvor: RTS, 16.Sep.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprolazni pejzaži pariskog đaka sremske duše

Poslednja izložba jednog od najvećih srpskih slikara Save Šumanović u Beogradu održana je pre osam decenija, ali mnoga njegova dela stalno su izložena u galeriji u Šidu. Dodatni motiv da odete do Šida može biti i informacija da je izložbu Šumanovićevih dela u našem Kulturnom centru u Parizu, prestižni francuski časopis "Vog", uvrstio među pet najboljih ovoga leta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nazivali su ga pariskim đakom sremske duše, vrsnim učenikom slavnog Andrea Lota, zaljubljenikom u šidske pejzaže. Odavde se, nakon završene slikarske akademije u Zagrebu, Šumanović pridružio mladim umetnicima koji su slikarsko umeće usavršavali pod okriljem Lotove škole analitičkog kubizma.

"Priče o slikama koje možete videti kod nas počinjemo slikama koje je Sava Šumanović doneo iz Pariza 1929. godine, a one su upravo početak ili osnova šidskog perioda", kaže direktorka Glarije "Sava Šumanović" Vesna Burojević.
Tu su bili i prvi šidski pejzaži koji prenose bogatstvo svetlosti i kolorita rodnog kraja. Neke od njih kritika je odavno proglasila njegovim remek-delima.
Tokom celog šidskog perioda, kao tema, dominiraju pejzaž i akt. Sledi poznati ciklus "Šidijanki", koji kritičari ocenjuju kao najitrigantniji u Šumanovićevom slikarskom opusu. Zagonetni triptih "Beračice" nastao je 1942. godine.
"Na ovom triptihu Sava Šumanović je prikazao berbu grožđa, ali samo na prvi pogled. Međutim, ovo je nešto drugo, ovo je priča, ovo je poruka za nas sve. Ovo je poruka za kraj Save Šumanovića", smatra Vesna Burojević.
Sava je na poleđini treće, poslednje slike, napisao da je oslikavanje završio 26. avgusta 1942. Ostala je da se suši na štafelaju, kada su ga iz porodičnog doma, u zoru 28. avgusta, odvela dvojica ustaških agenata.
"Pitao je da li može da se okupa i pozdravi sa majkom. Dozvolili su mu i tako su se poslednji put videli", navodi direktorka Glarije "Sava Šumanović".
Beogradska publika, Savu Šumanovića poslednji put je videla pre osam decenija, kada je na tadašnjem Novom univerzitetu organizovao šestu izložbu slika - ispostaviće se i poslednju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.