Izvor: Politika, 14.Jan.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći Obamin promašaj

Predsednika SAD kritikuju što se ni on niti bilo ko od istaknutih članova vlade nije pojavio u Parizu gde se okupilo oko 40 svetskih lidera

Ni uz pomoć lupe nije se na fotografijama sa pariskog marša solidarnosti sa francuskim žrtvama terorizma mogao primetiti bilo koji visoki američki zvaničnik, zbog čega je deo američkih medija oštro kritikovao Belu kuću tvrdeći da je nedolazak Baraka Obame ili Džoa Bajdena ili makar Džona Kerija veliki propust i greška >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašingtona.

U nedelju se na „skupu jedinstva” u francuskoj prestonici okupilo oko 1,6 miliona građana i 40 svetskih lidera, među kojima nijedan visoko pozicioniran član američke vlade, iako su Francuska, EU i zemlje NATO-a najprisniji američki saveznici i iako je upravo Amerika najglasniji protivnik islamskog fundamentalizma i terorizma. Predsednik Barak Obama je objavljujući rat Islamskoj državi letos tražio pomoć drugih zemalja, pridobivši Francusku za bombardovanje džihadista u Iraku, ali nije poslao nikoga iz svog najbližeg kruga da pruži podršku Parizu posle masakra u redakciji satiričnog lista „Šarli ebdo” i prodavnici košer hrane.

U prvom redu sa šefom Jelisejske palate Fransoa Olandom stajali su lideri drugih zapadnih zemalja, članica EU i NATO, predstavnici kruga kojem SAD svakako pripada. Osim nemačke kancelarke Angele Merkel, britanskog premijera Dejvida Kamerona, predsednika italijanske vlade Matea Rencija i drugih zapadnjaka, pojavili su se i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, turski premijer Ahmet Davutoglu, predsednik izraelske vlade Benjamin Netanijahu, pa je odsustvo Amerikanaca tim bilo začuđujuće.

„Ko je nedostajao?”, pitao se Si-En-En aludirajući na Obamino odsustvo, dok je analitičar ove televizije Farid Zakarija kazao da je izostanaka sa marša greška jer je Francuska „najveći ideološki saveznik” SAD. Iz ovalnog kabineta su poručili da bi prisustvo takvom događaju bio izuzetan sigurnosni rizik za predsednika, da bi obezbeđivanje Obame poremetilo tok šetnje koja se nije organizovala „zbog nas”. Vlada kaže da iz istih razloga nije mogla da pošalje ni potpredsednika Džoa Bajdena. Obama i Bajden u nedelju nisu imali sastanke. Državni sekretar Džon Keri tog je dana bio u Indiji na poslovnom skupu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, sa kojim SAD žele da poboljšaju političke i ekonomske odnose. Keri je kazao da kritika nije na mestu i da će on u petak biti u Parizu da iskaže saučešće Francuzima. On je dodao da je na skup poslao svoju zamenicu Viktoriju Nuland. Međutim, mediji pišu da ona nije bila primećena i da je zato SAD predstavljala samo ambasadorka Džejn Hartli.

„Forbs” je procenio da je ovo najveći Obamin promašaj u odnosima sa javnošću, gori čak i od onog kada je otišao da igra golf čim je dao izjavu povodom obezglavljivanja američkog novinara Džejmsa Folija u Siriji. „Politiko” je tekst o ovoj temi naslovio sa „Francuski poljubac Baraka Obame za rastanak”, dok je republikancima naklonjen Foks njuz bio mnogo oštriji javljajući da je Obama poručio „da ga nije briga za saveznike”, što je „bruka za Ameriku”.

Ako je Obama bio zvanica koja se nije pojavila, Netanijahu je bio gost bez pozivnice. Kako je juče potvrdio izvor iz izraelske vlade, Jelisejska palata nije želela da izraelski premijer i predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas dođu na skup da ne bi došlo do „razdora” zbog izraelsko-palestinskog sukoba. Oland je, piše list „Harec”, bio zabrinut da jevrejsko-muslimanski odnosi ili izraelsko-palestinski sukob ne skrene pažnju sa glavnog događaja. Netanijahu je u početku pristao, ali kada je čuo da se na put spremaju dvojica njegovih ministara, predomislio se i javio da dolazi. Pariz je onda pozvao i Abasa.

„Bilo je sramotno, da ne kažemo nečasno videti izraelskog premijera kako pokušava da se ugura u autobus u koji nije trebalo da se ukrca, idući odlučno iz drugog reda (gde su ga smestili) u red lidera koji su išli ispred (u koji se progurao), ponašajući se na paradi ožalošćenih kao na izbornom mitingu”, piše list „Mariv” i dodaje da se to Netanijahuu osvetilo jer je „Oland pao na ramena Abu Mazena (Abasa) u bliskom zagrljaju, ali je Netanijahua pozdravio ledenom rukom”.

J. Stevanović

objavljeno: 14.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.