Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

BEOGRAD -

Evropska partija zelenih zatražila je od Vlade Srbije da objavi studiju o proceni uticaja skladišta radioaktivnog otpada iz medicinskih ustanova na živote ljudi i životnu sredinu, koji je izgrađen u Vinči, izjavio je danas predsednik Zelene Srbije Ivan Karić.

"Zeleni Srbije se nadaju da će rezolucija usvojena u Parizu uticati na Vladu Srbije da se ozbiljno uključi u rešavanje velike pretnje građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i životnoj sredini, koju predstavlja nuklearno skladište otpada iz medicinskih ustanova na samo 14 kilometara od Beograda, koji ima 1,6 miliona stanovnika", kazao je Karić na konferenciji za novinare.

Karić je naveo da je na upozorenje iz Srbije da je u Vinči izgrađeno najveće skladište nuklearnog i radioaktivnog otpada u Evropi Evropska partija zelenih usvojila i rezoluciju porotiv izgradnje nuklearnih postrojenja i skladišta nuklearnog otpada u Evropi.

Konferencija je bila prilika da Zeleni Srbije, "čiji je cilj zdrav zaposlen i ekonomski stabilan građanin", ponovo pozovu članove parlamenta da zabrani korišćenje i promet genetski modifikovanih organizama i proizvoda u skladu sa dostavljenom peticijom koju je potpisalo 36.000 građana.

Upitan da navede konkretne podatke i upozori na genentski modifikovanu hranu, ostale štetne sastojke hrane i kako oni štetno utiču na život građana u Srbiji Karić je rekao da partija nema mehanizme da obavi istraživanje i da je to jedan od razloga žasto Zeleni žele da uđu u parlament.

Predstavnik Zelenih Vladimir Pavićević rekao je da ta partija građanima nudi alternativu da kroz promenu političkog pristupa ostvare bolji život.

Pavićević je kritikovao to što je na polju javnih politika život građana u Srbiji stavljen u stranu time što je akcenat na velikim političkim pitanjima poput Kosova i EU.

"Naš cilj je da uđemo u parlament i da u politiku uvedemo svakodnevni život grđana, da pričamo zašto svaka treća žena ima rak grlića materice, zašto raste broj malignih oboljenja kod dece, zašto nas je 350.000 manje, šta jedemo, pijemo, kakav je vazduh koji udišemo...", kazao je Karić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.