Moskva - Chinvali - Suhumi: Diplomatsko otvaranje istočnih, a zatvaranje zapadnih vrata?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva - Chinvali - Suhumi: Diplomatsko otvaranje "istočnih", a zatvaranje "zapadnih" vrata?

MOSKVA/VAŠINGTON/LONDON/PARIZ - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev naložio je danas Ministarstvu inostranih poslova uspostavljanje diplomatskih odnosa sa otcepljenim gruzijskim autonomijama Južnom Osetijom i Abhazijom. Vašington, London, Pariz i Berlin oštro reagovali na ovakvu odluku Rusije.

Medvedev je ukazom naložio i pripremu nacrta sporazuma o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Južnom Osetijom i Abhazijom, nakon što je saopštio da je Rusija priznala nezavisnost gruzijske autonomne oblasti i republike.

U tekstu ukaza nalaže se MIP-u da sa abhaskom i južnoosetijskom stranom sprovede "pregovore o uspostavljanju diplomatskih odnosa i da se dostignuti dogovor oformi odgovarajućim dokumentima".

Predsednik Abhazije Sergej Bagapš ne isključuje mogućnost da Suhumi i Moskva uskoro potpišu vojni sporazum. "Postojali su i naši predlozi da se zaključi vojni sporazum. Shvatamo celu situaciju - i geostratešku i političku. Zato će ti dokumenti biti potpisani", rekao je Bagapš za TV kanal "Vesti".

Rajsova preti vetom u Savetu bezbednosti UN

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs ocenila je danas da je odluka Rusije da prizna nezavisnost dve, kako je rekla, separatističke oblasti Gruzije "za žaljenje".

"Mislim da je to za žaljenje", rekla je Rajsove na konferenciji za novinare u Ramali, povodom danas saopštene odluke predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

Rajsova je kazala da će SAD i dalje smatrati Abhaziju i Južnu Osetiju "delom teritorije unutar međunarodno priznatih granica Gruzije" i da će "u Savetu bezbednosti UN iskoristiti pravo veta da spreče eventualni pokušaj Rusije da promeni status tih regiona".

Američka zvaničnica kazala je i da Medvedev nije poštovao obaveze koje je njegova zemlja preuzela primirjem postignutim uz međunarodnu podršku.

Britansko odbacivanje

Velika Britanija je danas odbacila odluku ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije.

"Kategorično odbacujemo to i potvrđujemo suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije", saopštila je predstavnica za štampu Forin ofisa.

Ona je istakla da je "to suprotno obavezama koje je Rusija više puta preuzimala u rezolucijama Saveta bezbednosti UN" i da "ni na koji način ne doprinosi mirovnim izgledima na Kavkazu", preneo je Rojters.

Pariz o "odluci za žaljenje"

Francuska je danas izrazila žaljenje zbog odluke Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije i ponovila stav da situacija u ta dva regiona nije u vezi sa priznavanjem Kosova od većine zapadnih sila, među kojima i Francuske, jer je reč "o posebnom slučaju".

"Žalimo zbog ove odluke Rusije i podsećamo da se zalažemo za teritorijalni integritet Gruzije", kratko je izjavio novinarima u Parizu portparol ministarstva spoljnih poslova Erik Ševalije.

Kosovo "nije presedan", rekao je Ševalije, jer "postoji posebna istorijska dimenzija. Postoje razlike, ali nećemo ulaziti u detalje", dodao je portparol Ke d´Orseja.

Nemačka: Neprihvatljiva odluka Rusije!

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je takođe oštro osudija Rusiju zbog priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Merkelova, koja je u poseti Estoniji, izjavila je da je ruska odluka da prizna nezavisnost dvaju regiona "potpuno neprihvatljiva", preneo je Rojters. "To je u suprotnosti s principom teritorijalnog integriteta kao suštinskog prava", rekla je ona.

Merkelova je ocenila da bi sa Rusijom trebalo nastaviti dijalog, u formi o kojoj treba doneti odluku na samitu EU u ponedeljak u Briselu.

Srpski analitičari: Još žešća polarizacija sveta

Vojni analitičari u Srbiji saglasili su se danas da će, pošto je Rusija priznala nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije, doći do dodatnog zaoštravanja između Rusije i SAD i Evorpske unije.

Potez Rusije može da dovede i do novih globalnih zaoštravanja u tom delu svetu, u kome je nedavno došlo do obustave oružanih sukoba, smatraju analitičari Zoran Dragišić i Milan Mijalkovski.

Dragišić navodi da će priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije "sigurno udaljiti Rusiju od država Zapada" podsetivši da su i SAD i EU pozivali na poštovanje teritorijalnog integriteta Gruzije.

Mijalkovski je ocenio da priznavanje nezavisnosti dve otcepljene autonomije Gruzije pokazuje da rukovodstvo Rusije smatra da ta država više treba NATO-u nego što Rusiji treba ta severnoatlantska alijansa.

On u izjavi Tanjugu ukazuje i da je bio pogrešan stav rukovodstva Gruzije da uđe u oružani sukob sa Rusijom jer kao manja i slabije naoružana država tu nije mogla ništa da uradi.

Predsednik rusije Medvedev izjavio je da potpisivanje ukaza o priznavanju nezavisnosti otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije "nije bio lak izbor", ali da je to bila "jedina mogućnost da se sačuva život ljudi" i pozvao druge zemlje da slede primer Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.