Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2017, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladen Malić biciklom "osvojio" Pariz

DOBOJ - Jedan par specijalnih patika stradao je tokom ekspedicije bicikliste Mladena Malića (46) od Doboja do Pariza i nazad, ali se bicikl i pored skoro svakodnevnih popravki tokom vožnje duge 3.100 kilometara u jednom komadu vratio kući.

Malićevo putovanje biciklom, za neke vrhunski egzibicionizam, zabilježeno je fotografijama, između ostalih je i ona ispred Ajfelovog tornja, ali i na društvenim mrežama, tako da nevjerne Tome nemaju priliku da sumnjaju u ovaj nesvakidašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sportski poduhvat.

"Može se provjeriti i na Facebooku, koristim aplikaciju 'sport racker' i svaki moj pređeni kilometar je GPS zabilježio", kaže Malić.

On je 1. avgusta iz Doboja krenuo put Pariza, a iz Grada svjetlosti se vratio nakon 25 dana. Nije se, kaže, pokajao jer je prolazeći kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i na kraju Francusku vidio prelijepa mjesta i upoznao zanimljive ljude, spremne da pomognu u nevolji.

"Upoznao sam u Francuskoj neke ljude koji su me prijatno iznenadili svojim odnosom prema meni kao strancu. Nudili su mi sve živo, od smještaja, hrane, čak i para na kraju. Usput sam ih upoznao, kada mi se desio kvar na biciklu, pa su mi prišli, ponudili pomoć", priča Malić.

Na biciklu, sa dodatnom opremom teškom 30 kilograma, izazivao je pažnju gdje god da se pojavio, pa je tako u Alpama natjerao i autobuse da se zaustave kako bi ga turisti fotografisali i snimili.

"Pogotovo kada su me vidjeli na Grosglokneru. To je jedan prevoj na 2.400, a drugi na 2.500 metara nadmorske visine, na tom drugom vrhu je još bilo snijega", prisjeća se Malić.

Opasnih situacija na putu nije bilo, ali su mu glavobolju zadavali tehnički problemi na biciklu.

"Tehničke probleme sa biciklom sam uspio riješiti tek pred kraj putovanja, četiri dan voziti bez kvarova, a ovo ostalo sam svakodnevno popravljao, gubio po sat, sat i po na popravke. Žice su pucale od težine i nisu bile dobro podešene, loš kvalitet. Svaki dan sam imao dva do tri kvara", navodi biciklista.

On je tokom putovanja odmarao u kampovima, te kod rodbine i prijatelja, a hranio se gdje god je stigao.

Nakon povratka kući sumira utiske, te planira nova putovanja.

"Što se tiče daljine, putovanja za mene nemaju granica, samo je ograničenje slobodno vrijeme i naravno novac. Ali, imam i druge planove, porodicu, obaveze prema njima, moram i s njima malo putovati, ne mogu sam uvijek", kaže Malić, nekadašnji pripadnik Jedinice za podršku Policijske uprave Doboj.****
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.