Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2014, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Militanti IS-a uništavaju svetišta i arheološke lokalitete

Militanti iz organizacije "Islamska država" uništavaju vjekovnu baštinu i arheološke lokalitete, upozorili su eksperti u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Uništavaju i pljačkaju svetilišta i crkve u Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka koje kontroliraju i prodaju vrijedne objekte na crnom tržištu u inozemstvu, saopćio je UNESCO, prenosi AFP.

Direktor UNESCO-a Irina Bokova opisala je to što militanti rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kao "kulturološko čišćenje".

Tako su u julu, na primer, pripadnici ove grupe razorili eksplozivom svetilište Nabi Junus u gradu Mosulu koje su pohodili i muslimani i kršćani, podsjeća AFP.

Bokova je rekla da je upozorila sve države članice te organizacije, kao i vodeće muzeje širom svijeta i tržišta umjetničkih predmeta, Interpol i druge nadležne službe, pozivajući ih na maksimalan oprez zbog umjetničkih objekata koji bi se mogli pojaviti.

Ona je dodala da je UNESCO predao geografske koordinate svih ključnih lokaliteta zemljama koje učestvuju u zračnim udarima na IS u Iraku kako bi spriječili da dođe do njihovog daljeg oštećenja, navodi AFP.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uništavaju svetsku baštinu

Izvor: Akter, 30.Sep.2014

Militanti iz organizacije Islamska država uništavaju vekovnu baštinu i arheološke lokalitete, upozorili su eksperti UNESKO u Parizu..Islamistička grupa uništava i pljačka svetilišta i crkve u..Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka koje kontroliše i..prodaje vredne objekte na crnom tržištu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.