UNESCO: ID uništava vekovnu baštinu

Izvor: B92, 29.Sep.2014, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESCO: ID uništava vekovnu baštinu

Džihadisti iz organizacije Islamska država (IS) uništavaju vekovnu baštinu i arheološke lokalitete, upozorili su danas eksperti u sedištu UNESCO u Parizu.

Islamistička grupa uništava i pljačka svetilišta i crkve u Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka koja kontroliše i prodaje vredne objekte na crnom tržištu u inostranstvu, saopštio je UNESCO, prenosi AFP.

Direktor UNESCO Irina Bokova opisala je to što rade islamisti kao "kulturološko čišćenje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tako su u julu, na primer, pripadnici IS razorili eksplozivom svetilište Nabi Junus u gradu Mosulu koje su pohodili i muslimani i hrišćani, podseća AFP.

Bokova je rekla da je upozorila sve države članice te organizacije, kao i vodeće muzeje širom sveta i tržišta umetničkih predmeta, Interpol i druge nadležne službe, pozivajući ih na maksimalan oprez zbog umetničkih objekata koji bi se mogli pojaviti.

Ona je dodala da je UNESCO predao geografske koordinate svih ključnih lokaliteta zemljama koje učestvuju u vazdušnim udarima na IS u Iraku kako bi sprečili da dođe do njihovog daljeg oštećenja, prenosi AFP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Militanti IS-a uništavaju svetišta i arheološke lokalitete

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2014, 10:25

Militanti iz organizacije "Islamska država" uništavaju vjekovnu baštinu i arheološke lokalitete, upozorili su eksperti u sjedištu UNESCO-a u Parizu...Uništavaju i pljačkaju svetilišta i crkve u Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka koje kontroliraju i prodaju vrijedne objekte na crnom tržištu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.