Makron pisao Vučiću: Dragi Aleksandre... (FOTO)

Izvor: Mondo, 21.Nov.2018, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron pisao Vučiću: Dragi Aleksandre... (FOTO)

Nakon skandala oko rasporeda sedenja na ceremoniji u Parizu povodom završetka Prvog svetskog rata i kritike brojnih zvaničnika, francuski predsednik je pisao srpskom predsedniku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Theo Rouby, File

Aleksandar Vučić primio je pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona u kome mu se lično zahvalio na prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu.

Makron >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je u pismu naveo da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

"Knedla u grlu zbog rasporeda sedenja"

"Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba", navodi se u pismu koje je dostavljeno Kancelariji predednika Republike Srbije.

Makron je napisao da želi da predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvereni u njegova zalaganja da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

"Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost", istakao je Makron

Zahvalio se na Vučićevom nedavnom pismu u kome mu je ukazao na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

"Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan", rekao je Makron.

"U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja", navodi se u pismu Makrona Vučiću.

Raspored stajanja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači - odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina i to u dva navrata - na samoj ceremoniji i na Forumu.

Na ceremoniji srpski predsednik se nalazio u redovima s druge strane, nasuprot vodećim svetskim i evropskim liderima.

Ovaj propust je naišao na osudu zvaničnika, a i brojnih Francuza koji su čak slali i pisma izvinjenja Vučiću.

Francuzi šalju pisma izvinjenja srpskom narodu!

Pogledajte Makronovo pismo, na kom je Makron i svojeručno poslao poruke srpskom predsedniku:

Foto: MONDO/Pres služba Predsednika Republike

A evo šta predsednik Vučić kaže o pismu:

Vučić: Dobar signal pred posetu Makrona

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.