Luvr traži pomoć za kupovinu slike „Tri gracije”

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luvr traži pomoć za kupovinu slike „Tri gracije”

Pariz – Čuveni pariski muzej Luvr apelovao je na javnost da mu pomogne da sakupi milion evra kako bi jedna slika iz 16. veka ostala u Francuskoj.

Naime, vlasnici „Tri gracije”, slike nemačkog majstora Lukasa Kranaha Starijeg (1472-1553), pristali su da ovo delo prodaju za četiri miliona evra Luvru koji je dosad uspeo da prikupi tri.

Uprava muzeja navodi da je reč o „izvanrednom delu koji treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postane deo nacionalnog blaga”, prenele su agencije.

Luvr ima rok da prikupi novac do 31. januara kada slika ide na aukciju.

Portparol muzeja je izjavio da će „učiniti sve da zadrže sliku” nastalu 1531. godine sa jednom od omiljenih tema renesanse.

Na slici su predstavljene tri gracije, tri nage žene u zavodničkoj pozi, okićene teškim zlatnim lancima, dok centralna figura nosi gizdavu crvenu kapu sa perom, koja, poput magneta, privlači pažnju posmatrača.

Kurator Luvra Vansan Pomared izjavio je da bi ova slika mogla da postane jedno od najpopularnijih eksponata muzeja.

„To delo je zabavno, zbunjujuće, misteriozno i veoma senzualno”, kazao je on, dodajući da će svim darodavcima imena biti upisana na sajtu i dokumentima Luvra.

Tanjug

objavljeno: 18.11.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Luvr traži pomoć

Izvor: RTS, 17.Nov.2010

Muzej Luvr pozvao građane da mu pomognu da sakupi milion evra kako bi otkupio sliku "Tri gracije" Lukasa Kranaha. Reč je o izvanrednom delu koje treba da postane deo nacionalnog blaga, saopštila Uprava muzeja...Čuveni pariski muzej Luvr apelovao je na javnost da mu pomogne da sakupi milion evra kako...

Nastavak na RTS...

Luvr traži pomoć za kupovinu slike

Izvor: Šumadija Press, 18.Nov.2010, 11:50

Čuveni pariski muzej Luvr apelovao je na javnost da mu pomogne da sakupi milion evra kako bi jedna slika iz 16. veka ostala u Francuskoj.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.