Lavrov- Keri: Oči u oči o Ukrajini

Izvor: B92, 05.Mar.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov- Keri: Oči u oči o Ukrajini

Pariz -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Parizu, prvi put od izbijanja krize u Ukrajini.

Njih dvojica bi trebalo da pokušaju da prevaziđu jaz u stavovima o situaciji u toj zemlji, koji postoji između Rusije i Zapada.

Keri je juče doputovao u Kijev, gde je osudio ruski "akt agresije" u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini i ponovio zalaganje Vašingtona za očuvanje teritorijalnog integriteta bivše sovjetske države.

"SAD reafirmišu zalaganje za očuvanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U skladu s međunarodnim zakonom, mi osuđujemo akt agresije Ruske Federacije", rekao je Keri.

Kako je javio AFP, Keri je optužio Rusiju da traži izgovor da izvrši invaziju na Ukrajinu, nakon što je de-fakto preuzela kontrolu strateškog Krimskog poluostrva. "Mislim da je jasno da Rusija svim sredstvima nastoji da stvori izgovor za dalju invaziju", rekao je Keri novinarima nakon što se sastao s novim, prozapadno orijentisanim rukovodstvom države.

Dolaskom u Kijev, Džon Keri je postao danas strani diplomata najvišeg ranga u poseti ukrajinskoj prelaznoj vladi, i ponudio paket pomoći u iznosu od jedne milijarde dolara, preneo je AFP.

Lavrov je juče u Madridu razgovarao sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, a ranije i sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Visoka predstavnica EU je posle sastanka rekla da je "razgovor koji je trajao sat vremena bio koristan". Štajnmajer je, međutim, rekao da rešenja za krizu u Ukrajinu "nema na vidiku".

Nakon što su šefovi diplomatija EU raspravljali o Ukrajini u ponedeljak u Briselu, sutra će se u sedištu EU sastati i šefovi država i vlada Evropske unije koji bi trebalo da, ukoliko ne dođe do smirivanja situacije, razmotre i mogućnost uvođenja sankcija Rusiji zbog najave da će poslati svoje snage na Krim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov i Keri danas prvi put razgovaraju o Ukrajini

Izvor: Blic, 05.Mar.2014

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Parizu, prvi put od izbijanja krize u Ukrajini, kako bi se prevazišao jaz u stavovima o situaciji u toj zemlji između Rusije i Zapada. ..Keri je juče doputovao u Kijev, gde je osudio je ruski "akt agresije"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.