Lavrov i Keri danas prvi put razgovaraju o Ukrajini

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Keri danas prvi put razgovaraju o Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Parizu, prvi put od izbijanja krize u Ukrajini, kako bi se prevazišao jaz u stavovima o situaciji u toj zemlji između Rusije i Zapada.

Keri je juče doputovao u Kijev, gde je osudio je ruski "akt agresije" u Ukrajini i ponovio zalaganje Vašingtona za očuvanje teritorijalnog integriteta bivše sovjetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << države.

"SAD reafirmišu zalaganje za očuvanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U skladu s međunarodnim zakonom, mi osuđujemo akt agresije Ruske Federacije", rekao je Keri .

Keri je optužio Rusiju da traži izgovor za invaziju na Ukrajinu, nakon što je de-fakto preuzela kontrolu strateškog Krimskog poluostrva.

"Rusija svim sredstvima nastoji da stvori izgovor za dalju invaziju", rekao je Keri nakon što se sastao s novim, prozapadno orijentisanim rukovodstvom države.

Keri je diplomata najvišeg ranga u poseti ukrajinskoj prelaznoj vladi i on je ponudio paket pomoći od jedne milijarde dolara.

Lavrov je juče u Madridu razgovarao sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, a ranije i sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Visoka predstavnica EU je posle sastanka rekla da je razgovor bio koristan.

Štajnmajer je, međutim, rekao da rešenja za krizu u Ukrajinu "nema na vidiku".

"Imao sam težak, dug i veoma ozbiljan razgovor (sa Lavrovom), ali to nije bilo dovoljno da se kaže da je rešenje na vidiku", kazao je Štajnmajer posle susreta.

Nakon što su šefovi diplomatija EU raspravljali o Ukrajini u ponedeljak u Briselu, sutra će se u sedištu EU sastati i šefovi država i vlada Evropske unije koji bi trebalo da, ukoliko ne dođe do smirivanja situacije, razmotre i mogućnost uvođenja sankcija Rusije.

Mere bi mogle da uključe zabranu izdavanja viza, zamrzavanje sredstava pojedinaca i drugo.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov i Keri danas o Ukrajini

Izvor: Akter, 05.Mar.2014

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastaće se u Parizu, prvi put od izbijanja krize u Ukrajini, kako bi se prevazišao jaz u stavovima

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.