Kušner: EU razmatra sankcije

Izvor: B92, 28.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: EU razmatra sankcije

London, Pariz, Prag -- Evropske zemlje razmatraju sankcije protiv Rusije, izjavio je Bernar Kušner, šef diplomatije Francuske, predsedavajuće EU.

"Razmatraju se sankcije kao i druga sredstva", rekao je Kušner na konferenciji za novinare u Parizu, uoči vanrednog sastanka evropskih lidera u ponedeljak u Briselu. To je prvi put da je Pariz pomenuo mogućnost kažnjavanja Moskve zbog njene odluke da prizna nezavisnost gruzijskih pobunjeničkih regiona Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Osetije i Abhazije.

"Lično, neću da nagađam o sankcijama pošto još nije održan sastanak, ali mi u ovom trenutku radimo sa 26 partnera", rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

EK o pregovorima s Rusijom

Naredna runda pregovora Evropske unije i Rusije o novom strateškom partnerstvu "i dalje je predviđena" za 15. i 16. septembar, iako bi mogla da bude dovedena u pitanje na samitu EU u ponedeljak, saopštava Evropska komisija.

Ta runda pregovora u Briselu "i dalje je planirana, ali se ne mogu predvideti razgovori koji će biti održani naredne sedmice", na samitu lidera EU u Briselu, a potom i šefova diplomatije 5. i 6. septembra u Avinjonu, rekao je portparol EK Piter Pauer.

Kušner je rekao da evropske zemlje nastoje da sastave tekst u kojem će snažno izraziti stav protiv prihvatanja situacije u Gruziji. To je značajan zaokret u odnosu na njegove izjave od pre nekoliko dana kada je kazao da EU neće razmatrati sankcije protiv Rusije.

Lideri država i vlada članica Evropske unije razmotriće u ponedeljak budućnost odnosa sa Rusijom posle najnovijih događaja na Kavkazu.

Lavrov: Bolesna mašta i konfuzija

Rasprava u EU o uvođenju sankcija Rusiji proizvod je "bolesne mašte" i konfuzije Zapada, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nezavisno od toga, moj prijatelj Kušner takođe je rekao da ćemo mi (Rusija) uskoro napasti Moldaviju, Ukrajinu i Krim... Ali to je bolesna mašta i verovatno, takođe, doprinosi sankcijama", rekao je Lavrov novinarima u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu.

On je dodao da misli da je to "demonstracija totalne konfuzije".

Medvedev i Sarkozi telefonom

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je francuskom kolegi Nikoli Sarkoziju da gruzijski vojnici moraju da se vrate u kasarne kako je predviđeno mirnovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Francuske, saopštio je Kremlj.

U saopštenju Kremlja navodi se da su Medvedev i Sarkozi više od jednog sata telefonom razgovarali o krizu u Gruziji. Sarkozijeva kancelarija još nije ništa saopštila povodom tog razgovora.

"Rusija je naglasila potrebu da Tbilisi ispuni četvrtu tačku plana Medvedev-Sarkozi prema kojem svi gruzijski vojnici moraju da se vrate u svoje prvobitne baze", saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da su Medevedev i Sarkozi razgovarali i o "dodatnim sporazumima koji mogu u budućnosti osigurati bezbednost u oblastima blizu granica Južne Osetije i Abhazije". Nije navedeno kada se razgovor dogodio niti na čiju inicijatvu.

Francuska je zajedno s drugim zemljama Zapada osudila odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Lideri EU, kojom predsedava Francuska, u ponedeljak će raspravljati o odgovoru na akcije Rusije u Gruziji.

Milibend: Nema govora o ratu

Nema govora o započinjanju sveopšteg rata sa Rusijom, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Milibend, osuđujući, kako je rekao, rusku invaziju Gruzije.

"Ne želimo sveopšti rat sa Rusijom...Nema govora o započinjanju sveopšteg rata protiv Rusije", odgovorio je Milibend na pitanje novinara radija BBC da li bi NATO ušao u rat protiv Moskve ukoliko bi ponovo napala neku susednu ili savezničku zemlju, javio je Rojters.

Šef britanske diplomatije je istakao je da NATO nije ofanzivni savez i dodao da se sada postavlja pitanje da li Rusija želi izolaciju, gubitak poštovanja i poverenja, što proističe iz takvih akcija.

Osnovni princip NATO-a je da se napad na jednog ili više članova saveza smatra kao napad protiv svih članova Alijanse i da se obezbedi odbrana svih članova protiv agresije, podseća britanska agencija.

Milibend je ranije rekao da na ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu leži velika odgovornost da ne započne novi hladni rat, koji Zapad ne želi.

Velika Britanija je među državama koje su oštro osudile odluku Rusije da prizna otcepljene gruzijske autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju, a Milibend se založio za uspostavljanje međunarodne koalicije koja bi se borila protiv takve odluke.

Češka protiv sankcija Rusiji

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izjavio je u Parizu da Češka na samitu Evropske unije o Kavkazu u ponedeljak u Briselu neće biti za sankcije protiv Rusije, zato što one ionako ne daju efekte.

"Sankcije većinom služe da se mi umirimo i obično ne daju nekakve plodove", kazao je Švarcenberg posle susreta sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom.

"Sada su na redu odlučni diplomatski koraci. Najneophodnije je da se održi jedinstveni stav EU. Kada Rusija uvidi da je Unija u tom pitanju jedinstvena, pomoći će to više nego kada bi uveli nekakve sankcije, a i dalje bi se čuli različiti glasovi", rekao je češki ministar.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.