KRIZA U ODNOSIMA Brutalan potez Australije nakon povlačenja ambasadora koštao Francuze 90 milijardi dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2021, 00:02

"KRIZA U ODNOSIMA" Brutalan potez Australije nakon povlačenja ambasadora koštao Francuze 90 milijardi dolara

Australija otkazala narudžbinu podmornica.

Francuska smatra da postoji "kriza u odnosima" sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom, nakon što je Kanbera otkazala od Pariza narudžbinu podmornica vrednu 90 milijardi australijskih dolara (66 miliona američkih dolara), izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan za televiziju Frans 2.

Francuska je u petak povukla ambasadore iz obe zemlje nakon trilateralnog sporazuma, koji, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SAD i Australije, uključuje i Veliku Britaniju, čime je otpao dogovor o podmornicama između Kanbere i Pariza, preneo je Rojters.

Le Drijan je takođe rekao da predsednik Emanuel Makron nije razgovarao sa predsednikom Amerike DŽozefom Bajdenom oko pitanja podmornica.

Trilateralno bezbednosno partnerstvo između SAD, Velike Britanije i Australije, nazvano AUKUS, zvanično postoji od četvrtka, a jedna od tačaka partnerstva predviđa i da Australija dobije podmornicu na nuklearni pogon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Le Drijan: Postoji KRIZA u odnosima sa SAD i Australijom

Izvor: Blic, 19.Sep.2021

Francuska smatra da postoji "kriza u odnosima" sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom, nakon što je Kanbera otkazala od Pariza narudžbinu podmornica vrednu 90 milijardi australijskih dolara (66 miliona američkih dolara), izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.