Jeremić naredne nedelje u diplomatskoj „ofanzivi”

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić naredne nedelje u diplomatskoj „ofanzivi”

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić imaće naredne nedelje više značajnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima s ciljem da obezbedi njihovu podršku za pozicije Srbije, pre svega u pogledu procesa evrointegracija, a posebna pažnja biće posvećena ekonomskoj saradnji.

Svakako najzahtevniji susret Jeremiću predstoji u Parizu gde će u utorak razgovarati sa šefom francuske diplomatije Alanom Žipeom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ovaj susret dolazi uoči sastanka šefova država članica EU 9. decembra na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o statusu kandidata za Srbiju.

Francuska je jedna od članica Unije čije mišljenje ima najveću težinu, a takođe spada, uz Nemačku, u zemlje koje su ispoljile određene rezerve kada je reč o preporuci Evropske komisije za Srbiju.

Francuski ambasador u Srbiji Fransoa Gzavije Denio rekao je juče Tanjugu da dijalog Beograda i Prištine treba što pre nastaviti, ako je moguće već naredene sedmice, inače bi moglo biti prekasno za kandidaturu Srbije.

On je podsetio da zvanični Pariz podržava kandidaturu Srbije, ali je podsetio da se očekuju konkretni rezultati u dijalogu Beograda i Prištine.

U Parizu, Jeremić će se obratiti i Odboru za spoljne poslove Nacionalne skupstine Francuske.

Pre Francuske Jeremić će u ponedeljak posetiti Angolu. On će se u Luandi sastati sa predsednikom Žoze Eduardom dos Santosom i ministrom inostranih poslova Žoržom Rebelom Pintom Šikotijem.

U fokusu pažnje biće ekonomska saradnja, imajući u vidu da u Angoli posluje veliki broj srpskih preduzeća, a postoji veliko interesovanje za dalji razvoj saradnje na ovom polju.

Šef srpske diplomatije će se u sredu u Londonu pridružiti razgovorima srpskog državnog vrha i britanskih zvaničnika.

Narednog dana, u četvrtak, ministar će posetiti Strazbur kako bi u razgovorima sa poslanicima EP zatražio podršku za evropski proces Srbije.

Kako je planirano, Jeremić će razgovarati sa šefom Grupe socijalista i demokrata u EP Martinom Šulcom, kao i sa Viktorom Boštinaruom, šefom poslaničke Grupe prijatelja Srbije u EP.

Jeremić će u Strazburu takođe govoriti pred Alijansom socijalista i demokrata u EP (inače drugoj po snazi) i to u funkciji predsednika resornog odbora za spoljne poslove DS.

Za kraje nedelje, predviđene su posete Kazahstanu i Kini.

Šef srpske diplomatije će se u Kazahstanu u petak sastati sa visokim zvaničnicima te zemlje - premijerom Karimom Masimovim i ministrom inostranih poslova Eržanom Kazihanovim.

Pažnja će biti posvećena mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje. Ovi susreti će, međutim, imati i funkciju pripremnih sastanaka pred sastanak Mešovitog komiteta Srbija-Kazahstan, kojima predsedava srpski ministar.

Diplomatsku „ofanzivu”, Jeremić će završiti uzvratnom posetom guverneru kineske provincije Guan Dong.

Šef srpske diplomatije će tamo razgovarati sa predstavnicima kompanija koje su počele da ulazu u Srbiju, ali i sa mnogima koji su takođe zainteresovani za razvijanje ekonomske i privredne saradnje sa našom zemljom.

Tanjug

objavljeno: 13/11/2011
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.