Iscrtani košmari srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iscrtani košmari srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu

Strip serijal Linije fronta predstavlja jedinstven pogled na vojničku svakodnevnicu tokom Prvog svetskog rata

Dok se u medijima još uvek raspravlja o tome da li je Srbija uvređena rasporedom sedenja na proslavi stogodišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, mala strip izložba u Narodnoj banci Srbije, nalik galskom selu, prikazuje upravo suprotnu sliku - prijateljstvo dve države, zajedničku pobedu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i patnju kroz koju su prošli svi koje je zahvatio Veliki Rat.

Neki od najtalentovanijih strip autora iz regiona i Francuske ispričali su njihove priče i dali neki novi pogled na Prvi svetski rat, u serijalu Linije fronta u izdanju Sistem Komiksa.

Rajko Milošević Gera, Igor Kordej, Bruno Falba, Zograf i Dražen Kovačević su samo neki od desetine autora koji su obradili istorijske događaje, intimne priče iz sopstvenih porodica ili izmaštali potpuno nove narative prvog globalnog sukoba.

Iako je glavni motiv svih kratkih strip priča Prvi svetski rat, u pitanju su, kako ističe strip scenarista i autor izložbe Linije fronta Pavle Zelić, pre svega "anti-ratne priče".

"Sve priče su anti-ratne, jer ne govore o slavi i uspesima vojske, već su usredsređene na malog čoveka u vihoru Velikog rata."

"Autori su na taj način odali poštovanje žrtvama predaka, ali su takođe ukazali na jako važnu poruku - da nas je Prvi svetski rat naučio šta je globalno razaranje, gubitak miliona života u jako kratkom vremenskom periodu", kaže Zelić za BBC.

Za sukob koji je, po mišljenju nekih, ostao u senci zbog užasa Drugog svetskog rata koji su ubrzo usledili, Prvi svetski rat se vidi kao crno-beli rat.

A upravo su okupljeni autori, zahvaljujući scenarijima i poetici koja varira od hiperealističnog do apstraktnog crteža, uneli boje u istorijske događaje.

"Priče akcentiraju besmislenost tog sukoba i koliko god on predstavljao neke slavne stranice naše i francuske istorije, takođe su to i najmračnije stranice", smatra Zelić.

Ističe da "nikada ne smemo zaboraviti koliko smo iskrvarili u ovom ratu", a da je upravo to kroz ove priče "na vrlo uverljiv i direktan način ispričano".

Izdavanje albuma u strip serijalu Linije fronta započeto je 2014. godine, povodom stogodišnjice od početka sukoba u Evropi.

Projekat je podržao Francuski institut u Srbiji i za četiri godine je urađeno sedam brojeva Linija Fronta, koji su za domaće tržište izašli kao zasebni albumi, dok je u Francuskoj objavljeno veliko integralno izdanje L'Ombre D'antan.

Igor Marković, urednik Sistem Komiksa, ističe da je u planu i osmi album koji bi trebalo da izađe u februaru naredne godine.

"Od samog starta je bila ideja da izbacimo osam albuma, dva godišnje, ali bilo je teško u početku. Prvo ljudima nije bilo jasno da želimo da imamo toliki projekat. Bilo je onih koji su nakon drugog albuma pitali - a čekaj, ti hoćeš još?", kaže Marković.

Ali želja samih autora, koji su u ovaj projekat ušli bez honorara, dovela je do kompletnog kruga i osmog izdanja, doduše sa sitnim zakašnjenjem.

Marković dodaje da su autori imali potpunu slobodu u stvaralaštvu, a da je jedini uslov bio da stripovi budu realni.

Dakle, bez zombija, vampira, veštica, vukodlaka i ostalih natprirodnih bića. Rat je, sam po sebi, predstavljao dovoljno veliki horor.

"Sa ovim omnibusom vidimo kako se autori ophode prema stogodišnjici, a mi izdavači smo samo spakovali to u knjige.".

"Imate priče koje veličaju našu pobedu, a i one koje kažu da je to bilo pogrešno. Neki kažu da su nam stranci pomagali, drugi tvrde da nisu", kaže Marković koji dodaje da je ono što se dešava u društvu preslikano u stripu.

Tokom poslednje četiri godine, razni autori i izdvači su se kroz strip osvrnuli na učešće Srbije u Prvom svetskom ratu.

Pored Linija fronta, ljubitelji stripa mogu pogledati albume Do pakla i nazad i Sarajevski Atentat.

Izložba Linije fronta u Narodnoj banci Srbije trajaće do 27. novembra.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.