Hteo da uloži 600.000€, podvalili mu tuđu zemlju

Izvor: Press, 11.Apr.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hteo da uloži 600.000€, podvalili mu tuđu zemlju

Povratnik iz Francuske želeo je da u domovini uloži 600.000 evra u proizvodnju i pripremu hrane, ali se gorko pokajao posle iskustva sa lokalnom samoupravom.
foto:B92.net
Boris Tudorić (42) rodio se u Parizu, ceo život tamo proveo, radio kao projekt - menadžer za jednu američku kompaniju pa kao stručnjak za bankarske investicije. Pre nekoliko godina je, kaže, osetio "zov domovine" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i odlučio da se vrati u rodni kraj svojih roditelja, u Dalmaciju.
Nije ni slutio na šta će naleteti jer je, navikao na drugačiji mentalitet, pogotovo kad je u pitanju biznis, piše Slobodna Dalmacija.

“Prvo sam u maju 2012. otvorio sportski klub u Trilju, a ideja za izgradnju proizvodno-uslužnog objekta za proizvodnju i pripremu hrane rodila se u leto iste godine. Plan mi je bio da nadogradim projekat tako da bismo na kraju imali pogon za proizvodnju hrane, multifunkcionalnu salu i motel”, kaže on.

Međutim, ništa se od toga nije dogodilo jer je upao u splet lokalne birokratije, ispostavilo se da zemlja koja mu je preporučena kao idelana lokacija u industrijskoj zoni, nije u vlasništvu države a druga je pod hipotekom.

Naravno, u početku to nije tako izgledalo, pa je on uložio u otvaranje preduzeća, angažovao projektantsku kompaniju i projekt se procenjuje na oko 600.000 evra. Dobija odobrenje za 400.000 evra kredita, a ostatak bi bio njegov lični ulog.

“Sve se činilo savršenim, veli Tudorić. Podrška projektu dolazila je sa svih političkih nivoa. Ali, onda počinju muke. Trebalo je još samo da potpišemo kupoprodajni ugovor s gradom i počnemo gradnju. Ali, tada dobijamo informaciju da parcela nije slobodna i da treba čekati još pola godine i više da se papiri očiste”, priča on.

Grad im potom nudi novu parcelu, za koju se ispostavilo da je pod hipotekom. Boris kaže da je bio u šoku.

“Potrošio sam vreme i novac ni na šta. Sramota. Sve mi se zgadilo”, zaključuje Boris svoju, nažalost, sve više tipičnu hrvatsku preduzetničku priču, piše list.

“O toj sam temi s Borisom razgovarao pre četiri godine i nakon toga ništa, a bili smo na sto kafa, mislio sam da je odustao”, kazao je na to gradonačelnik Trilja. “Spremni smo na razgovor ako on i dalje ima interesa. Priča o kočenju ne stoji, po meni je to "sapunanje daske"”, kaže on.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.