Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Parizu: Suzavci i dimne bombe uoči prvog kruga predsjedničkih izbora

PARIZ - Pripadnici mnogih francuskih organizacija i civilnih grupa izašli su na ulice Pariza uoči predsedničkih izbora, protestujući protiv “političke maskarade“.

Policija je upotrebila suzavac nakon što su pojedini demonstranti bacali dimne bombe i baklje.

U Francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je predizborna tišina pred sutrašnji prvi krug predsjedničkih izbora nakon kampanje koja je bila propraćena skandalima i iznenađenjima, piše CNN.

Masa je marširala ulicama Pariza protiv politike svih vodećih kandidata na izborima.

Prema pretpostavkama organizatora oko 2.000 ljudi učestvovalo je u protestima.

Agencija Frans pres navodi da demonstranti zahtjevaju da se više pažnje obrati na osobe sa nižim primanjima u francuskom društvu.

Demonstranti su krenuli sa trga Republike ka trgu Bastilje. ​

Petit moment de tension quand la société générale se fait tagger pic.twitter.com/f52dZKMd8B

La manif se fait gazer juste avant l'arrivée à Bastille #1erTourSocial pic.twitter.com/RYovfaZdjK

U godini nakon britanske odluke o izlasku iz EU i pobjede Donalda Trampa na izborima u SAD, jedan kandidat izdominirao je medijskim naslovima – desničarka Marin Le Pen.

Njena partija Nacionalni front ima dugu istoriju evroskepticizma. U poslednje vrijeme Le Penova je pokušala da ublaži svoju sliku i poziciju svoje partije po pitanju francuske budućnosti u EU.

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute. Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Čak iako postane predsjednica, piše CNN, Le Penova bi mudro trebalo da šampanjac zadrži u flaši još neko vrijeme.

“Teško da će osvojiti većinu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun, a onda bi imala vladu desnog centra koja bi joj stajala na putu da održi referendum“, navodi CNN.

Ako bi Francuzi glasali da zadrže evro, što bi se vjerovatno i desilo ako vjerujete anketama, Le Penova bi odstupila.

Ako bi većina izglasala da napusti EU i evrozonu, zapravo bi to bilo ilegalno jer u Ustavu piše “Republika je deo EU“, tako da bi to zahtijevalo i promjenu Ustava.

“Ako Le Penova bude izabrana sve će biti na stolu“, navodi CNN.

Stvari bi postale ozbiljne i za Šengen. Evropska komisija je već protezala mogućnost ukidanja Šengena, ali granična kontrola, sa svim gužvama koje bi nastale, napravile bi veliku ekonomsku štetu.

Ipak, i njen protivkandidat Žan-Lik Melanšon bi takođe nove pregovore sa EU, kao i referendum ako ne dobije ono što želi.

Nije ni čudo, piše CNN, što je njemački ministar finansija Volfgang Šojble mogućnost druge runde u kojoj su Le Penova i Melanšon nazvao “noćnom morom“.

Ako Le Penova bude osujećena – ili sutra ili sljedećeg meseca – politički establišment u Briselu bi mogao da odahne.

“Međutim, postaje jasno da bez obzira da li pobijedi ili ne, njena kampanja je pokazala da će bilo kakvo slavlje kratko trajati“, zaključuje CNN.

(B92, Srna)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.