Fransoa Oland i zvanično predsednik Francuske

Izvor: Politika, 15.Maj.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fransoa Oland i zvanično predsednik Francuske

PARIZ – Fransoa Oland danas je i zvanično postao predsednik Francuske, pošto je od odlazećeg šefa države Nikole Sarkozija preuzeo dužnost tokom ceremonije u Jelisejskoj palati, i tako postao prvi socijalistički predsednik Republike posle Fransoe Miterana.

Sarkozi je čestitao Olandu ispred predsedničke palate, a potom ga je uveo unutra da bi mu, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druga tajna dokumenta, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve u prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 400 zvanica, prenele su agencije.

Pobedivši u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, Oland je danas i zvanično postao 24. predsednik Francuske, a sedmi predsednik Pete Republike posle De Gola, Pompidua, Žiskara, ali i prvi koji je raskinuo sa tradicijom „spektakularnog” preuzimanja dužnosti.

Ceremonija primporedaje dužnosti je, po želji novog predsednika, bila skromna i protokolarna, u stilu promena koje je najavio, a nisu joj prisustvovali njegovo četvoro dece, kao ni deca njegove partnerke Valeri Trirveler.

Oland će, nakon inauguracije, krenuti u obilazak Pariza, a prvo odredište će biti Trijumfalna kapija, gde će se pokloniti pred spomenikom Neznanom junaku, prema tradiciji uvedenoj otkako je osnovana Peta Republika, a potom će odati poštu Žilu Feriju i Mariji Kiri.

Bivša i sadašnja prva dama Francuske

Odajući počast bivšem ministru prosvete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog veka, novi šef francuske države namerava da istakne prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svetovnosti.

Kako se navodi u saopštenju Jelisejske palate, Oland će potom, oko 15 sati, u gradskoj skupštini primiti zlatnu medalju grada Pariza, a nakon toga bi trebalo da saopšti ime novog premijera.

U popodnevnim satima Oland putuje u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tanjug

objavljeno: 15.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.