Francuski mediji: Cilj posete Makrona obnova pokidanih veza

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski mediji: Cilj posete Makrona obnova "pokidanih veza"

Uoči dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, mediji u toj zemlji navode da je cilj posete obnova "pokidanih veza" sa Srbijom, a među glavnim temama naći će se i dijalog Beograda i Prištine.
Televizija Frans 24 podseća da je ovo prva poseta predsednika Francuske Srbiji od boravka Žaka Širaka 2001, na Balkanu, regionu u kojem je Francuska bila slabo prisutna.

Mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešavanja kosovskog problema razmenom granica ostala je neizvesna, a Pariz je, za razliku od Berlina, koji se plaši otvaranja Pandorine kutije, otvoren za takvu soluciju, navodi televizija.
Makron u Beogradu boravi sa namerom, kako navodi Frans 24, da obnovi pokidane veze sa Srbijom.
Drugo važno pitanje je želja Srbije da pristupi EU.
"Predsednik podržava evropsku perspektivu Balkana, ali isto tako kaže da će pristupanje biti moguće kada Unija bude reformisana, što je dobro shvaćeno u Beogradu", poručeno je iz Jelisejske palate pred posetu.
Pariz i Beograd, podseća Frans 24, treba da prevaziđu i neprijatnost izazvanu greškom francuskog protokola tokom ceremonije obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra.
Predsednik Vučić, kako je ukazano, smešten na drugu tribinu, dok je Hašim Tači bio na glavnoj tribini sa Makronom, predsednikom SAD i Rusije.
I dnevnik Kroa ističe da Makron dolazi u Srbiju da reši nesporazume.
List podseća da je poseta Makrona bila planirana za decembar, ali je odložena zbog protesta u Francuskoj.
Do tada, smatra Kroa, Pariz nije preduzeo mnogo napora za održavanje veza sa Srbijom, ali i regionom, u kojem je Pariz ostao malo prisutan.
Juronjuz u najavnom tekstu uoči dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd navodi da će "Kosovo zauzeti visoko mesto u Makronovoj agendi tokom zvanične posete Srbiji".
Juronjuz navodi da će odnos prema Kosovu verovatno imati visoko mesto u agendi francuskog predsednika pored nada za većom ekonomskom saradnjom Francuske i Srbije.
Podseća se na više uzroka koji su uticali na prekid dijaloga Beograda i Prištine, od kojih je poslednji bio prištinske takse od 100 odsto na srpsku robu.
Navodi se da su, u okviru zajedničkih napora Francuske i Nemačke, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristali da u aprilu sednu za pregovarački sto, a drugi sastanak je bio planiran za početak jula, ali do njega nije došlo pošto je Priština odbila da ukine takse.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.