Francuska ima listu od 10.000 potencijalnih terorista

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ima listu od 10.000 potencijalnih terorista

Paris - Francuska je navela više od 10.000 osoba osumnjičenih za radikalizam ili kao potencijalnu bezbjednosnu prijetnji , uključujući napadača Omara Ismail Mostefai koji je ubio veliki broj ljudi u Parizu u petak, piše AFP.

Prema policijskim izvorima , takozvani " S fajl" se svakodnevno ažurira da obuhvati nove pojedince osumnjičene za veze sa terorističkim pokretima ili grupama .

"S " označava potencijal za ugrožavanje bezbjednosti " države " . >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Lista ima 15 kategorija i uključuje sve, od huligana do džihadista povratnika iz Sirije i Iraka

Osumnjičeni dolaze u prvi plan ako su bili uhapšeni ili predmet bilo kakve provjere , što ih odmah stavlja na radar obaveštajnih službi .

„Na „S“ listi se nalazi više od 10.000 ljudi“, izjavio je premijer Francuske Manuel Vals.

Neki od njih su već poznati policiji ili osuđeni za terorizam, dok su durgi osumnjičeni za radikalizam ili podložni radikalizaciji.

Kako AFP javlja Francuska mijenja politiku prema povratnicima iz Sirije.

Građani Francuske, koji na bilo koji način putuju u Siriju i vraćaju se iz nje, mogli bi biti smješteni u kućni pritvor na neko vrijeme, tvrdi izvor blizak francuskoj Vladi.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.