Figaro: Beograd postao kraljica Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Figaro: Beograd postao "kraljica Balkana"

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik „Figaro“ je objavio tekst o „pet dobrih razloga za putovanje u Beograd“.

„Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom- tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. „Beli grad je 2019.ponovo postao „kraljica Balkan“, ističe Figaro.

List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uz nezaobilaznu Skadarliju, koju nazivaju "beogradskim Monmartrom".

List ukazuje da je glavni grad Srbije bio nekada keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski i austrijski grad, i da se to vidi na svakom koraku.

S tim u vezi navodi kao prvi razlog za posetu Beograda da „kamenje odiše istoriju“, te ukazuje na „zelena pluća“ grada Kalemegdan, čija tvrđava predstavlja i dokaz snage.

U parku na Kalemegdanu, podseća list, nalazi se i spomenik Francuskoj, koji će otvoriti dva predsednika nakon njegove obnove, a koji svedoči o dugom prijateljstvu dve zemlje.

List ističe da fasade i zgrade u gadu predstavljaju jednu „otvorenu knjigu istorije“, navodeći posebno Skupštinu, Železničku stanicu, Pošta, Beli dvor, koji su deo predratnog duha grada, a široki bulevari na Novom Beogradu vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije.

Stalna mešavina suprostavljenih stilova čini vizuelnu sigularnost Beograda, a ogroman projekat potpuno novog uređenja desne obale Save, gde će se naći desetine nebodera i najveći šoping centar istočne Evrope, još jednom će promeniti od 2025.lice glavnog grada, smatra „Figaro“.

Kao drugi razlog list navodi „muzeje za svačiji ukus“.

„Figaro“ ukazuje da se muzeji u Beogradu od pre godinu dana ponovo otvaraju, kao cveće posle teške zime.

S tim u vezi se podseća na Narodni muzej, koji je uspostavljen pre 175 godina, a pre 15 godina je bio zatvoren do prošle godine, a u kojem se nalaze srpska, jugoslovenska umetnost, ali i izvanredna dela svetskih umetnika kao što su Dega, Renoar, Bonar, Matis i drugi.

List ukazuje da u Beogradu postoje i Muzej savremene umetnosti, Cepterov muzej, vojni muzej, istorijski muzej, muzej automobila i muzej Nikole Tesle.

Kao treći razlog za posetu Beogradu „Figaro“ ističe „poseban način života“ u tom gradu.

„Ovde se živi kao da sutra ne postoji“, prenosi list atmosferu noćnog života glavnog grada Srbije.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvenoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival Exit.

Marić: Srbiji potrebna podrška svog starog saveznika

Povodom posete predsednika Francuske Srbiji, ugledni francuski list Figaro objavio je autorski tekst ambasadora Srbije u Parizu Nataše Marić, koja ukazuje na značaj veza koje postoje između Srba i Francuza.

"Često se susrećem sa mladima, mahom studentima i novinarima koji me stalno pitaju kada će Srbija konačno postati evropska zemlja, sto znači članica Evropske unije. Odgovor na pitanje je izazovan pošto Srbija sa svojim značajnim kulturnim nasleđem, istorijski, civilizacijski, kao i zajedničkim (evropskim) vrednostima, pripada porodici evropskih naroda", istakla je Marić za francuski list "Figaro".

Marić dodaje da se ponekad zapita da li Evropa poznaje današnju Srbiju ili, kako je kazala, svojevrsna "medijska eksploatacija bede" u vezi sa Balkanom s kraja prošlog veka i dalje dominira i zamagljuje sve ono što se dešavalo pre i posle događaja '90ih.

"Festival Egzit upravo je završen, a prema britanskom Gardijanu, radi se o jednom od najboljih muzičkih festivala u Evropi. Osnovan 2000. godine u Novom Sadu sa ciljem da promoviše mir u svetu, ovaj festival je promovisao muziku i zvuke našeg regiona, a posećivali su ga mladi sa čitavog Balkana prvi put posle sukoba '90ih godina. Takođe, paralelno sa stvaranjem festivala, u Beogradu su postavljeni temelji politike proevropske orijentacije, na kojima smo neprestano i predano radili. Uprkos izazovima u kojima se nalazimo i aktuelnom trenutku međunarodnih odnosa", naglasila je Marić.

Marić podseća da će Beograd na jesen biti domaćin izložbe koja, zbog važnosti imena i repertoara Marine Abramović, predstavlja događaj od svetskog značaja u oblasti kulture.

"U Muzeju savremene umetnosti u septembru će biti otvorena izložba 'Čistačica' posvećena Marini Abramović, a javnost će imati priliku da otkrije radove velikog umetnika-izvođača u svom rodnom gradu", ističe Marić.

Današnju Srbiju će predsednik Makron videti kada ga ugosti srpski predsednik Aleksandar Vučić, a to je prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon 18 godina.

Takođe, ove godine naše države slave 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Prethodnica ove posete bio je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić u Pariz, kada se sastala sa svojim kolegom, Eduardom Filipom, kao i predsednikom Senata francuske skupštine Žerarom Laršeom.

Ova šarolikost političkog dijaloga znak je zajedničke želje za obnavljanjem i uzdizanjem najviših bilateralnih odnosa naših dveju zemalja, kao i što su oduvek bili kroz istoriju.

"Godine 1930. podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, u znak savezništva u Prvom svetskom ratu. Simbol je francusko-srpskog prijateljstva. Gledajući ka Evropi i u budućnost, Srbiji je potrebna podrška Francuske, njenog starog saveznika, više nego ikada", zaključcuje u autorskom tekstu ambasadorka Marić.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BEOGRAD JE KRALJICA BALKANA" Ugledni pariski list "Figaro" o 5 DOBRIH RAZLOGA ZA PUT U SRPSKU PRESTONICU

Izvor: Blic, 15.Jul.2019

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik „Figaro“ je objavio tekst.

Nastavak na Blic...

Na dan posete Makrona pariski "Figaro" objavljuje neverovatan tekst. Da li je ovo slučajnost?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019

- Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom- tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. Beli grad je 2019. ponovo postao "kraljica Balkana" - ističe Figaro...List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.