[FARNBORO 2022] PR-DC najavljuje proizvodnju VTOL dronova ali i onih sa fiksnim krilima i većim doletom

Izvor: TangoSix.rs, 02.Avg.2022, 08:00

[FARNBORO 2022] PR-DC najavljuje proizvodnju VTOL dronova ali i onih sa fiksnim krilima i većim doletom

Kompanija PR-DC (Pink Research and Development Center) na ovogodišnjem Farnborou bila je jedina iz Srbije koja je izlagala u formi štanda. Time su nakon Abu Dabija, Bugarske i Pariza ponovo uložili značajna sredstva za promociju svojih bespilotnih proizvoda na najvećem ovogodišnjem globalnom okupljanju vazduhoplovne industrije.
Kako je jedan od osnivača kompanije, Miloš Petrašinović, rekao za Tango Six tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << sajma u Farnborou, PR-DC već ima nekoliko zainteresovanih klijenata sa kojima se odvijaju konsultacije o specifičnim kategorijama tereta i odgovarajućim misijama. Petrašinović je za naš portal opisao kako je organizovan verifikacioni let maksimalne visine njihovog drona do 6000 metara ali i detalje o budućim razvojnim pravcima kompanije. Sledeća dva pva pravca, kako je ekskluzivno otkrio za Tango Six, biće projektovanje i proizvodnja VTOL dronova ali i onih najvećih sa fiksnim krilima i većim doletom.
Opitovanje maksimalne visine drona iz porodice IKA Kako je Petrašinović ispričao za Tango Six, PR-DC je pod vođstvom Vojnotehničkog instituta obavio let kojim je testiran jedan od parametara performansi – maksimalna visina:
– Testiranje je obavljeno po ugovoru o saradnji PR-DC-a i VTI-a. VTI je uradio sve potrebne dozvole i komunikaciju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva radi potrebne alokacije vazdušnog prostora za ovakvu vrstu leta koji se desio na vojnom aerodromu Kovin. Inicijalno je bilo planirano da plafon leta bude 8000 metara ali je maksimalna visina ostvarena taj dan iznosila 6011 metara. Dronu je trebalo desetak minuta leta do te visine.
Petrašinović kaže da će jedan od bitnih aduta IKA game letelica, ali i onih budućih, biti identični softver i obuka / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Praktično dokazivanje letnih performansi naših letelica bitno je kako za inženjerski proces ali je bitnije sa pozicije klijenta, da je tako nešto moguće s obzirom na tip letelice. Najčešće postavljana pitanja od zainteresovanih su upravo praktični dokazi reklamiranih performansi. Slična opitovanja radimo kada letelica ima određen teret i tada se testira brzina letelice, brzina penjanja, uticaj vetra. Na primer, naš dron IKA-mini može leteti 90 kilometara na čas i to je praktično izveden rezultat a ne samo izvedena inženjerska jednačina koja uvek po svojoj prirodi  uprošćava atmosferu. – kaže Petrašinović.
Šta klijenti zapravo žele Pink Research and Development Center prva je kompanija u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije (zavisi na koji način tu klasifikujemo budući Pipistrelov projekat NUUVA, posebno nakon njihovog preuzimanja od strane Tekstrona) koja već ima jednu seriju dronova iza sebe, o čemu je Tango Six već pisao. Kako je na Farnborou za naš portal kazao Petrašinović, tim inženjera kompanije radi na završnim ispitivanjima najveće letelice IKA-50:
– IKA-50 je trenutno prototip, kao što smo radili prototip IKA-20 pred nultu seriju, tako sada radimo IKA-50, ona je praktično duplo veća od IKA-20 po plaćenom teretu i po dimenzijama. Negde oko 50% veća.
IKA-50 dominirala je i na štandu u Farnborou / Foto: Petar Vojinović, Tango Six To je sada jedna prilično ozbiljna prostorna vazduhoplovna konstrukcija, kompozitna konstrukcija koja je sada izuzetno komplikovana, nisu više samo cevi i ploče. Imamo i razna ojačanja, sve ono što je potrebno uzeti u obzir da ta letelica zaista može da ponese tih 50 kilograma a da bude i ultralaka. Ciljamo da letelice ove kategorije, otprilike, imaju masu konstrukcije, propulzora, manju od mase tereta koje nose, ne računajući bateriju. Što se baterije tiče tu pokušavamo da koristimo sirove ćelije ali tu ne možemo postići toliko smanjenje težine. – priča nam Miloš.
Kako kaže, svakako gledano iz njegovog inženjerskog ugla, lako je napraviti dron. Teže je smisliti primenu podvesnog tereta, to adaptirati i prodati ono što je zapravo bitnije od samog drona – njegovu konkretnu upotrebljivost ili misiju:
– Na ovakvim sajmovima smo shvatili da su tereti i aplikacije sa teretima bitniji od samih platformi, kao i misija. Da smo imali razvijene razne konfiguracije korisnih tereta izlagali bi to, dronovi bi bili negde u pozadini, manje bitni kada pričamo o prodaji. To klijenti zapravo žele. Mi trenutno razgovaramo sa više potencijalnih klijenata i razvijamo različite opcije tereta i primena.
PR-DC je od početka svog rada pre dve godine definisao tri kategorije letelica koje ćemo razvijati. Prva porodica IKA dronova bila je adekvatna da se sa njima pojavimo na tržištu, dokažemo naš inženjerski i proizvodni rad, pre svega kroz prvu serijsku proizvodnju. Farnboro nam je najbitniji sajam ove godine. Ceo tim inženjera je došao, razgovaramo sa podizvođačima, sa onima koji su izmislili nešto novo. Ovde smo i prodavci i kupci.
IKA porodica dronova samo je prva faza u planiranom razvoju proizvoda PR-DC-a / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Sledeća kategorija letelica, prema našem strateškom planu biće takozvana mešovita krila, odnosno VTOL ili hibridne letelice. Najbitnije je da će to biti letelice nekog srednjeg doleta. Imaće mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja ali bez dužeg trajanja lebdenja, ciljamo srednji dolet horizontalnog leta uz manji dolet prilikom lebdenja.
Poslednja kategorija u ovoj fazi našeg razvojnog plana biće letelica sa fiksnim krilima sa mnogo dužim trajanjem leta i doletom. Želimo da kupcima ponudimo sve tri kategorije letelica i da, sa prodajne strane, budemo spremni da im ponudimo sve opcije za sve vrste misija u zavisnosti od traženih performansi. Ono što je najbitnije u ovom konceptu je da će softver i obuka za sve ove kategorije biti biti identični. – završava Petrašinović o novinama.
The post [FARNBORO 2022] PR-DC najavljuje proizvodnju VTOL dronova ali i onih sa fiksnim krilima i većim doletom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.