Dva dana u jednom, ravnopravnost i luda završnica Rolan Garosa

Izvor: RTS, 06.Jun.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva dana u jednom, ravnopravnost i "luda" završnica Rolan Garosa

Loše vremenske prilike u Parizu razlog su zbog kojeg se u završnici Rolan Garosa ne priča samo o tenisu, već i o tome kada će i koliko padati kiša. Obično bi završnica grend slema trebalo da bude proslava tenisa i spektakl koji čitava javnost očekuje, ali sada su primat preuzele neke druge teme.

Snažna i konstantna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kiša pomerila je celokupni program sa srede na četvrtak, što je prvo platila aktuelna šampionka Simona Halep.
Halepovu je u četvrtfinalu savladala tinejdžerka Amanda Anisimova sa 6:2, 6:4, što znači da dobijamo novu prvakinju u ženskoj konkurenciji – osim nje, u polufinalu će igrati još Džoana Konta, Marketa Vondrušova i Ešli Barti.
Australijanka je nastavila sa sjajnom formom i pobedila Medison Kiz, takođe u dva seta. Koliko je iznenađujuć, a ujedno i izjednačen ženski deo žreba, potvrđuje podatak da je jedino Konta do sada nastupala u polufinalu nekog od četiri najveća turnira.
Nas je mnogo više zanimalo šta će biti sa duelom Novaka Đokovića i Aleksandera Zvereva, koji je, srećom, počeo na vreme – od 14.30. Stadion nije bio ispunjen, barem ne u početku, bez obzira što su pristup imali i oni posetioci sa jučerašnjim kartama.
Najbolji teniser sveta mnogo sporije je otvorio duel i bio nekarakteristično defanzivan. Servis ga nije služio, forhend bio slab, a sa druge strane imao nadahnutog protivnika.

Početak je obeležila i situacija koja potvrđuje koliko je Novak veliki – Saša je odservirao, sudija Džejms Kjotavong proverio i pokazao da je aut, ali je Đoković prišao i posle nekoliko sekundi gledanja prizao da je loptica zakačila liniju. Verovatno niko nikada nije preinačio sudijsku odluku na svoju štetu.
"Bio je to sportski potez. Nema mnogo ljudi koji bi to učinili, posebno u tako važnom trenutku u prvom setu. On je sjajan momak", priznao je trenutno peti igrač na ATP listi.
Osvajač 15 grend slemova je prvom delu igre neutralisao nekoliko brejk lopti sa kojima se suočavao, ali je kod rezultata 4:4 napravio seriju grešaka i omogućio Zverevu da servira za set. Tada se dogodio ključni trenutak u čitavom meču – Đoković je oduzeo servis rivalu, krenuo u seriju od šest uzastopnih gemova i slomio otpor mladog Nemca.
Novak je bez izgubljenog seta došao do polufinala Rolan Garosa, gde će snage odmeriti sa Dominikom Timom – momak iz Viner Nojštata je rutinski završio posao protiv Karena Hačanova.
"Video sam da je lako dobio svoj meč. On je jedan od najboljih igrača na svetu, posebno na ovoj podlozi. Voli je i ovo mu je možda i omiljeni turnir. Igrali smo na 'Lenglenu' u više navrata i mislim da će nam ovo biti prvi susret na 'Šatrijeu'. Igrao je finale prošle godine, obojica smo motivisani i neka bolji pobedi", kaže Novak.

Očekivala se velika borba Austrijanca i Rusa, ali je Tim u prvom setu dvaput oduzeo servis Karenu i najavio ubedljiv trijumf. U drugom mu je bio dovoljan jedan brejk, u trećem napravio dva i za manje od 120 minuta otišao u svlačionicu.
I, tako je posle velikih problema, program planiran za dva, završen u jednom danu i to do 17 časova. Danas smo imali sreće, ali nas nove padavine, nažalost, očekuju u petak...
"To je nešto što ne želimo, ali je moguće. Kada imamo ovakvo vreme, teško je predvideti raspored, ali moramo da proučimo i najgori scenario. Idealno je da sve završimo u nedelju", odgovorio je direktor turnira Gi Forže na pitanje da li postoji opasnost da se pomere finala.
Forže je na konferenciji za medije nagovestio i mogućnost igranja polufinala na tri, umesto dva najveća stadiona, što se na kraju obistinilo. Barti i Anisimova od 11 sati igraju na "Suzan Lenglenu", dok će se Konta i Vondrušova za finale boriti na terenu "Simon Matje", u istom terminu.
"Objavljen je raspored za sutra i oba ženska polufinala se igraju istovremeno na drugom i trećem po veličini terenu, dok su muškarci ponovo na 'Šatrijeu", požalila se novinarka "Evrosporta" Ketrin Vitaker.

Borba za ravnopravnost polova u tenisu je ponovo isplivala na površinu...
"Razumem da postoje komplikovani faktori kada se pravi raspored, ali zato su oni koji su zaduženi za to debelo plaćeni i nose skupocena odela. Nijedan faktor nije važniji od onoga što je ispravno. Ovo nije ispravno", dodala je.
A, taj muški meč je ni manje ni više derbi između Rodžera Federera i Rafaela Nadala. U novom klasiku, 39. po redu, Španac ima ulogu favorita (Rafa vodi 23-15), pa će biti zanimljivo kako će se nositi sa Federerom, koji dolazi bez previše pritiska.
Prvi put od 2011. će njih dvojica igrati na Rolan Garosu, a iste godine su poslednji put četvorica najboljih na svetu došli do polufinala u Parizu.
Zbog svega navedenog, organizatori su bukvalno "gađali" periode bez kiše za termine mečeva – Federer i Nadal počinju od 12.50 (verovatno najbizarniji termin ikada na turniru), posle čega će na teren Đoković i Tim.
Drugi grend slem sezone ušao je već u "ludu" završnicu, a najveća uzbuđenja nas tek čekaju.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.