Đelić u Parizu

Izvor: RTS, 01.Dec.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić u Parizu

Francuska će 9. decembra glasati za kandidaturu Srbije, rekao ministar za evropske poslove Žan Leoneti posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Božidarem Đelićem u Parizu.

Francuski ministar za evropske poslove Žan Leoneti izjavio je da Francuska nedvosmisleno podržava integracije Srbije u Evropsku uniju. Francuska će 9. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glasati za kandidaturu Srbije, rekao je Leoneti posle sastanka sa potpredsednikom srpske vlade Božidarem Đelićem u Parizu.

Francuska će pomoći Srbiji da obezbedi preostalih 500 miliona evra neophodnih za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju metroa u Beogradu, izjavio je Božidar Đelić.

Đelić je preneo da je francuski ministar pružio uveravanja da će se založiti kod međunarodnih finansijskih institucija da se taj novac obezbedi.

Dobio sam uveravanja od ministra Baroana da će nam pomoći da zatvorimo fiansijsku konstrukciju i da kod mnedjunarodnih finansijskih insitucija, poput Evropske banke za investicije, dobijemo preostalu svotu, rekao je Đelić.

Đelić je potvrdio nedvosmislenu podršku Francuske i ocenio da je ona od izuzetnog značaja za Srbiju.

"Verujem da će ta podrška obezbediti našoj zemlji pozitivan ishod za veoma bitan korak na našem evropskom putu dobijanje statusa kandidata", istakao je vicepremijer.

Leoneti je dodao da je, prilikom nedavne posete Srbiji, preneo insistiranje Francuske na nastavku dijaloga sa Prištinom, da je taj uslov ispunjen i da Srbija zaslužuje kandidaturu.

Francuska ne može da ostane nema na nasilje na severu Kosova, rekao je francuski ministar, navodeći da Francuska ceni napor Beograda, ali ne može da prećuti dramatične događaje na severu Kosova. Leoneti i dodao da je, u tom smilu, veoma pozitivna reakcija državnog vrha Srbije i poziv predsednika Borisa Tadića da se uklone barikade.

Na pitanje novinara da li Francuska podržava inicijativu švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta da se pokrene poseban dijalog o severu Kosova, on je rekao da ta zemlja još nije zauzela stav o toj inicijativi, ali da podržava veoma široku autonomiju za sever.

Francuska se zalaže za ideju veoma široke autonomije za sever Kosova, koja će pomoći da se prevaziđe konflikt i obezbedi trajni mir na Balkanu, naveo je Leoneti, i dodao da je upravo zbog toga važno da Srbija dobije status kandidata.

"To bi bio dobar znak za nastavak evropskog puta Srbije i otvaranje pregovora o članstvu. Upravo i zato što je cilj Evrope da obezbedi mir", zaključio je francuski državni ministar.

Đelić je naglasio da će Srbija učiniti sve da ispuni svoje obaveze i precizirao da su to pre svega, smirivanje tenzija na severu Kosova i napredak u dijalogu Beogarad i Prištine uz implementaciju dogovora postignutih u Briselu.

Kada je reč o smanjenju tenzija, Đelić je naveo da je poziv predsednika Tadića za uklanjanje barikada od prvorazrednog državnog značaja.

"Veoma je teško u međunarodnoj areni ukoliko postoji rizik za život civila i pripadnika medjunarodnih misija i zbog toga i ovde u Parizu čujemo apel da svi političari u Srbiji, i pozicije i opozicije, učestvuju u smirivanju tenzija na terenu", rekao je Đelić.

Govoreći o drugoj obavezi, odnosno pitanjima vezanim za dijalog sa Prištinom, Đelić je izrazio nadu da će danas u Briselu biti postignut dogovor oko integrisanog upravljanja carinom.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Francuska će pomoći da se obezbede sva sredstva za metro

Izvor: S media, 01.Dec.2011

Francuska će pomoći Srbiji da obezbedi preostalih 500 miliona evra neophodnih za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju metroa u Beogradu, izjavio je danas potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Ðelić...Ðelić je nakon sastanka sa francuskim ministrom finansija Fransao Baroanom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.