DRAMA U PARIZU: Vatra guta jedan od simbola hrišćanstva - katedralu Notr Dam; Pao centralni toranj (Foto / Video)

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U PARIZU: Vatra guta jedan od simbola hrišćanstva - katedralu Notr Dam; Pao centralni toranj (Foto / Video)

U katedrali Notr Dam u Parizu izbio je večeras požar, saopštila je vatrogasna služba PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA VELIKI požar zahvatio je čuvenu Bogorodičinu crkvu u Parizu. Visoki plalmen i gust dim dižu se iznad Pariza. Požar na krovu poznate katedrale je izbio oko 18,50. U toku su radovi, a vatra je buknula oko samih skela, pa se pretpostavlja da je upravo to mogući razlog požara. Radovi na varenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << umeli su do sada u sličnim situacijama na drugim objektima da izazovu identične situacije. Drvene grede u krovu poznate crkve, čija je gradnja započeta 1163. godine, a završena 1345. doprinele su brzom širenju vatrene stihije. Krov Bogorodičine crkve je bio u plamenu, a vatra je ubrzo zahvatila i ceo toranj. Mnogi turisti koji su se nalazili u blizini jednog od najposećenijih zdanja u svetu, i Parižani, razbežali su se u suzama i neverici. Na lice mesta je stiglo mnogo spasilačkih ekipa i policije. Iznad crkve u plamenu kružio je helikopter žandarmerije. Aktiviran je specijalni sistem spasavanja koji se primenjuje za specifične i važne spomenike od svetskog značaja. Poznavaoci prilika ističu da zbog visine i kompleksnosti zdanja vatrogasce čeka težak posao, kao i da će biti potrebni dani da se uvere da je vatra do kraja ugašena. Predsednik Emanuel Makron je zbog ove velike tragedije, u kojoj je stradao jedan od simbola hrišćanstva, odložio sinoćno obraćanje naciji predviđeno radi saopštavanja mera usled građanske pobune koja u Francuskoj traje nedeljama. Kako su saopštili gradski zvaničnici kvart oko katedrale je evakuisan."Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati", izjavio je portparol katedrale Andre Fino. Na licu mesta se nalaze gradonačelnica Pariza An Idalgo a očekuje se i dolazak predsednika Emanuela Makrona. POKRENUTA ISTRAGA O UZROKU POŽARA U CRKVI NOTR DAMParisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu."Sve gori, ništa neće ostati", rekao je portparol Notr Dama Andre Fino, prenosi Rojters.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRAĐENA 100 GODINA, A NESTALA ZA 2 SATA: Požar potpuno uništio katedralu Notr Dam, simbola Pariza i čitave Francuske! Crkvu 2018. posetilo 13 MILIONA LJUDI! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 15.Apr.2019

Pariska katedrala Notr Dam koju je večeras zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Nastavak na Kurir...

VATRA GUTA KATEDRALU NOTR DAM: Požar ne jenjava, pao centralni toranj; Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju stihiju (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2019

Visoki plamen i gust dim dižu se iznad Pariza. Požar na krovu poznate katedrale je izbio oko 18,50 PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKAVELIKI požar zahvatio je čuvenu Bogorodičinu crkvu u Parizu. Visoki plamen i gust dim dižu se iznad Pariza. Požar na krovu poznate katedrale je izbio...

Nastavak na Večernje novosti...

"KAKO JE OVO SMELO DA SE DOGODI?!" Šok i tuga među okupljenima kod simbola Pariza u plamenu: Iskreno, JECAO SAM KADA SAM VIDEO

Izvor: Blic, 16.Apr.2019, 00:27

Večeras, nešto pre 19 časova, sa tavana Katedrale Notr Dam u Parizu, počela je vatrena katastrofa koja je, urpkos svim naporima, samo nekoliko časova kasnije, uništila dve trećine krova istorijske znamenitosti, ali i neke od umetnina neprocenjive vrednosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.