DOŠLO JE DO LAGANJA, DVOLIČNOSTI I PREZIRA Oglasio se premijer Australije nakon odluke koja je iznervirala Francusku

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2021, 18:14

"DOŠLO JE DO LAGANJA, DVOLIČNOSTI I PREZIRA" Oglasio se premijer Australije nakon odluke koja je iznervirala Francusku

Premijer Australije Skot Morison oglasio se povodom otkazivanja višemilionskog odbrambenog sporazuma.

Australija je bila zabrinuta da konvencionalne podmornice koje je naručila od Francuske neće zadovoljiti njene strateške potrebe pre nego što je ranije ove sedmice otkazala višemilionski odbrambeni sporazum u korist sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom, izjavio je u nedelju premijer Skot Morison.

U pokušaju da objasni iznenadni zaokret >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je izazvao veliki bes u Parizu, Morison je rekao da, iako razume razočarenje Francuske zbog tog pitanja, "nacionalni interes Australije je na prvom mestu".

- To mora biti na prvom mestu, a prvo je došlo, a interesima Australije najbolje služi trilateralno partnerstvo koje sam uspeo da uspostavim sa predsednikom Bajdenom i premijerom Džonsonom - rekao je on na konferenciji za novinare u nedelju.

Čini se da je odluka Australije da odustane od francuskog sporazuma i dobije podmornice na nuklearni pogon kroz novi sporazum sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom iznenadila Francusku ranije ove sedmice.

Portparol francuske vlade Gabrijel Atal rekao je u nedelju da će predsednik Emanuel Makron u narednih nekoliko dana obaviti telefonski poziv sa američkim predsednikom Džo Bajdenom "radi napretka".

U razgovoru za TV kanal France 2 u subotu, francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da je odluka o prekidu dogovora koji je bio na delu od 2016. godine predstavljala "krizu", prenosi Si-En-En.

- Došlo je do laganja, dvoličnosti, velikog kršenja poverenja i prezira. To neće uspeti. Stvari među nama ne idu dobro, uopšte ne idu dobro - rekao je on.

U znak ozbiljne eskalacije, Francuska je opozvala svoje ambasadore u SAD -u i Australiji radi konsultacija u odgovoru na ovu najavu, diplomatski ekvivalent zatvaranja vrata nakon svađe.

Otkazivanje sporazuma ima stvarne ekonomske posledice po Francusku. Francuski proizvođač podmornica Naval Group rekao je da je 500 zaposlenih u Australiji i 650 u Francuskoj pogođeno kršenjem sporazuma.

Kompanija je u nedelju saopštila da je obustavila napore za zapošljavanje kako bi dala prioritet potrebama onih na koje se ugovor odnosi pri isteku.

Ali Morrison je u nedjelju branio tu odluku, rekavši da je bilo zabrinutosti oko dogovora sa Francuskom i prije nego što je otkazan.

- Imali smo duboku i ozbiljnu zabrinutost da sposobnosti koje pruža podmornica klase Attack neće ispuniti naše strateške interese i jasno smo stavili do znanja da ćemo donositi odluku na osnovu našeg strateškog nacionalnog interesa - rekao je on.

Le Drijan je takođe kritikovao Veliku Britaniju zbog njene uloge u sporazumu, rekavši: "Velika Britanija, nema potrebe, znamo njihov trajni oportunizam, pa nema potrebe da dovodimo našeg ambasadora da nam to objasni. Zapravo, u ovome je štaviše, Velika Britanija je višak".

Novi britanski ministar inostranih poslova Liz Trus rekla je da Velika Britanija nastoji da izgradi partnerstvo sa "zemljama istomišljenika". Pišući u novinama Sandej Telegraf, ona je rekla da novi sporazum sa Australijom i SAD pokazuje "spremnost Britanije da bude tvrdoglava u odbrani svojih interesa i osporavanju nepoštene prakse i zlonamernih dela".
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NASTAVAK PREPUCAVANJA između Australije i Francuske: Premijer Morison izjavio da je njegova zemlja imala pravo da PONIŠTI sporazum o kupovini podmornica

Izvor: Blic, 19.Sep.2021

Australija je branila svoju odluku da odustane od posla vrednog 37 milijardi američkih dolara, prema kojem je trebalo da kupi nuklearne podmornice od Francuske, a premijer Australije Skot Morison je odbacio optužbe Pariza da je Australija lagala.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.