Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipi Livni u Parizu: Izrael odbija prekid vatre

TEL AVIV/PARIZ - Ministar spoljnih poslova Izraela Cipi Livni ponovila je danas, tokom posete Parizu, da izraelska vlada odbija francuski predlog o prekidu vatre u pojasu Gaze, naglasivši da na toj palestinskoj teritoriji nema humanitrne krize.

Livnijeva je svom francuskom kolegi Bernaru Kušneru rekla da se Hamasu obnovom primirja ne sme dati mogućnost da dobije bilo kakvu vrstu legitimiteta.

Tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za obnovu arsenala

Zbog trenutne ofanzive, Hamas shvata da Izraelci neće tolerisati raketnu vatru iz pojasa Gaze na jug Izraela, a da ne odgovore, rekla je ona.

Istovremeno je izrazila zabrinutost da bi Hamas mogao iskoristiti prekid vatre da obnovi arsenal oružja.

Kako prenosi izraelski vojni radio, takođe je naglasila da Izrael radi na olakšanju života stanovnika u pojasu Gaze, dok ratuje protiv infrastrukture radikalnog islamističkog Hamasa i da je sada otvoreno više graničnih prelaza nego pre ofanzive.

"Nema humanitarne krize u pojasu i zato nema potrebe za humanitarnim primirjem," rekla je Livnijeva, prema saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da Izrael obezbeđuje sveobuhvatnu humanitarnu pomoć Gazi koju povećava iz dana u dan.

Ko daje struju?

Kušner je, prema pisanju izraelske štampe, osudio ispaljivanje raketa na Izrael, objasnivši da je inicijativa za primirje rezultat teške humanitrne situacije u pojasu Gaze.

Livnijeva je, međutim, rekla da Izrael obezbeđuje 70 odsto struje koja se koristi u Gazi i da je već pustio 300 kamiona s humanitarnom pomoći.

Ona se kasnije sastala s predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem.

Uticaj na infrastrukturu terora

Livnijeva je novinarima u Parizu rekla da je ofanziva već nanela štetu Hamasu ali da neće stati sve dok Izrael više ne bude smatrao pretnjom tu organizaciju.

"Mislim da smo čak i sada nakon nekoliko dana operacije postigli promene. Uticali smo na veći deo infrastrukture terora ali pitanje je da li je to dovoljno", rekla je Livnijeva.

Sarkoziju je objasnila da Izrael namerava da izmeni realnost u i oko Gaze.

To uključuje okončanje raketiranja koje širi paniku na jugu Izraela.

"Mi želimo da oslabimo Hamas u pojasu Gaze. Uostalom Hamas je problem ne samo za Izrael, već i ceo palestinski narod", rekla je Livnijeva, naglasivši da su arapske zemlje svesne da imaju svoje radikalne elemente, uključujući muslimansku braću.

Nismo počeli da (tek tako) završimo

U dosadašnjoj vazdušnoj ofanzivi, početoj u subotu, ubijeno je više od 400 Palestinaca i četvoro Izraelaca.

Izrael je u sredu odbio predlog za dvodnevni prekid vatre, označivši ga nerealnim.

"Mi nismo ušli u operaciju Gaza da je okončamo dok se nastavlja raketna vatra", rekao je izraelski premijer Ehud Olmert na specijalnoj sednici vlade.

Izrael je danas odobrio da 90 kamiona s hranom i lekovima uđe u pojas Gaze, nakon što je sličan broj kamiona s neophodnim zalihama pušten u sredu.

Olmert sa svoje strane svako buduće primirje između Izraela i Hamasa uslovljava međunarodnim mehanizmima za nadgledanje prekida vatre.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Livni u Parizu razgovarala sa Sarkozyem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jan.2009

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni ponovo je danas odbacila primirje u pojasu Gaze kojim bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći,što je predložila Francuska, saopćeno je danas iz njenog kabineta. U priopćenju se ističe da nema ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.