Braća Peškirevići ambasadori Zemlje impresionizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća Peškirevići ambasadori Zemlje impresionizma

Srpski slikari, blizanci Slobodan i Vladimir Peškirević zvanično su proglašeni ambasadorima Zemlje impresionizma, što je prvi put u istoriji umetnosti i istoriji uopšte.

Oni su začetnici novog post-impresionizma, kako sami Francuzi kažu, i za slike u tom maniru su i dobili dve prve nagrade 2011. godine. Slobodan je dobio nagradu Zemlje impresionista, a Vladimir prvu Evropsku nagradu zemlje impresionista.

Braća Peškirević žive i rade u Parizu i prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su u istoriji impresionizma koji su dobili dve prve nagrade posle 130 godina od rađanja tog umetničkog pravca, što je jedinstveno.

Zbog te činjenice predstavnici svih oblasti su ih na poslednjoj izložbi impresionista koja je još u toku u mestu Bužival, inače kolevci impresionizma gde je slikao i Vinsent Van Gog, zvanično proglasili za Ambasadore.

Braća Peškirević su jedini slikari blizanci ikada zabeleženi u svetskoj istoriji umetnosti, ali ne samo po tome što odvojeno stvaraju, već što ponekada istovremeno slikaju jednu sliku - u četiri ruke.

Peškirevići su rođeni u Beogradu, u trećoj godini su sa porodicom otišli u Alžir gde su živeli do svoje 12 godine, a zatim su se odselili u Pariz u kome i danas žive i rade.

Diplomirali su na pariskoj Akademiji lepih umetnosti, odsek slikarstvo i vajarstvo, a do sada su svoja dela izlagali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom sveta.

Izlagali su u Njujorku, Ženevi, Parizu, Pekingu, Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.