Berlin i Pariz predlažu potpunu perestrojku EU

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin i Pariz predlažu potpunu "perestrojku" EU

Posle nacrta Emanuela Makrona o novom procesu pristupanja EU, Nemačka i Francuska izradile su plan za dvogodišnju "Konferenciju o budućnosti Evrope".
U dokumentu u koji je portal Politiko imao uvid, navodi se da je glavni cilj plana nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da se preispitaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gotovo svi aspekti funkcionisanja Unije kako bi blok bio ujedinjeniji i suvereniji.

Dvostrani dokument poslat je državama članicama, danas će o njemu raspravljati ambasadori u Briselu, a Evropski savet – u decembru.
Takozvani "non-pejper" poziva na inicijativu u dve faze. Pprva će biti usmerena na demokratsko funkcionisanje evropskog bloka, posebno u vezi sa izborom i imenovanjima na ključne pozicije.
Druga faza Konferencije o budućnosti Evrope planirana je do 2022. godine, a ciljaće na "prioritete politike".
Kao ključni principi, naglašeni su široko učešće građana u raspravi o svim pitanjima i doprinos stručnjaka.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.