Berlin, Pariz, pa popravni u Beogradu

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin, Pariz, pa "popravni" u Beogradu

Beograd -- Jedna od glavnih tema razgovora predsednika Francuske Emanuela Makrona tokom posete Beogradu biće Kosovo i Metohija.

KiM će biti jedna od glavnih tema, jer Makron želi da pomogne u rešavanju tog pitanja, tim pre što je održavanje samita u Parizu na ovu temu propalo, ocenjuje dopisnik francuske televizije "Frans 24" (France 24) Loran Rui (Laurent >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rouy).

"Pošto je Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odlučio da se uključi malo više u rešavanje situacije oko Kosova sigurno će to biti jedna od glavnih tema tokom razgovora sa predstavnicima srpske države", naglasio je on za Tanjug.

Na pitanje kako tumači, nakon dužeg vremena, ponovo interesovanje Pariza za Zapadni Balakn, Rui kaže da Francuska nije nikada prestala da se interesuje za taj region i Srbiju.

"Možda se čini da se to interesovanje malo povećalo zato što predsednik Makron dolazi u Srbiju", kaže on i podseća da je premijer Emanuel Vals, pre par godina, boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, da postoje veoma intenzivni bilateralni kontakti, kao i da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u nekoliko navrata boravili u Parizu.

"Ne bih rekao da se Francuska ne interesuje za Srbiju i Balkan. Čak mi se čini da Francuska Srbiju posmatra kao centralnu zemlju u regionu i da joj je stalo da se ona, kao i ostale države regiona integrišu u EU, bez obzira što predsednik Makron ukazuje na organizacione probleme koji moraju da se reše u Briselu, što otežava ili usporava prijem novih članica", kazao je on.

Rui ističe da se nije promenila, u suštini, politika Francuske koja Balkan i Srbiju smatra delom Evrope i želi njihovu integraciju u EU.

Što se tradicionalnog prijateljstva dve zemlje tiče on kaže da, izuzev jednog perioda 1990-tih, nije nestala bliskost Francuske i Srbije.

Ukazao je da je Makron trebalo u Srbiju da dođe još u decembru, ali je bio sprečen zbog protesta u Francuskoj.

"Ta poseta nije mogla prošle godine da se održi i tada je trebalo da ima veliku simboliku u vidu obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Sada je izabran jedan drugi važan datum, a to je 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Međutim, mislim da su ti datumi simbolični i da je jasno da predsednik dolazi pre svega da razgovara sa spskim vlastima", ocenio je on.

Rui ističe da će Makron, tokom dvodnevne posete Srbiji, imati brojne bilateralne razgovore i da će biti potpisano mnoštvo bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, uključujući i privredne saradnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.