Beograd ogorčen zbog zastave u Notr-Damu, vaga da li će i kako odgovoriti

Izvor: Večernje novosti, 05.Nov.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ogorčen zbog zastave u Notr-Damu, vaga da li će i kako odgovoriti

Ne zna se kakav će biti odnos francuskih vlasti prema obeležjima na ceremoniji u Parizu NA potez crkvenih velikodostojnika u Francuskoj, koji su, u susret obeležavanju stogodišnjice primirja u Velikom ratu, zastavu tzv. Kosova istakli u Bogorodičinoj crkvi, zvanični Beograd gleda sa ogorčenjem i još razmatra da li će i na koji način reagovati. Iako iza skandaloznog svrstavanja amblema tzv. Kosova tik uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << obeležja država pobednica u Velikom ratu, ali i poraženih (jer se akcenat stavlja na sveukupnu ratnu tragediju) stoji Crkva, Srbiji je jasan stav francuske države prema Kosovu, ispoljen još 2008. godine. Već za koji dan videćemo da li je isticanje zastave nepriznate države u UN bila samo uvertira za ikonografiju koja će propratiti i obeležavanje kraja Velikog rata u Parizu, na koje dolaze lideri iz celog sveta. Na ovaj događaj pozvan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači. Kako su "Novosti" već pisale, u Notr-Damu su naznačili da su zastave istakli oslanjajući se upravo na listu zvanica francuskog predsednika Emanuela Makrona. PROČITAJTE I:SKANDAL U PARIZU: Zastavu tzv. Kosova ugurali među pobednike Velikog rata! (FOTO) Zasada je nepoznanica kako će se francuske vlasti ponašati na predstojećoj ceremoniji kada su u pitanju zvanična obeležja. Ukoliko želi da kako dolikuje zvanično obeleži važan trenutak u istoriji čovečanstva kao što je sto godina od završetka jednog od najkrvavijih sukoba od postanka sveta, Francuska bi trebalo da prida značaj i prigodnim obeležjima, a među njima su i zastave. To bi, međutim, moglo da bude nepremostiv problem za zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. FORMULA PRILIKOM zvaničnih sastanaka sa liderima Zapadnog Balkana, Evropska unija koristi tzv. formulu Gimnih, koja podrazumeva da učesnici budu predstavljeni samo imenima, bez naziva država ili isticanja zvaničnih simbola. Ipak, jedan ovako simboličan trenutak gotovo da je nezamisliv bez državnih obeležja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd vaga kako odgovoriti na zastavu takozvanog Kosova u Notr Damu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018

Na potez crkvenih velikodostojnika u Francuskoj koji su, u susret obeležavanju stogodišnjice primirja u Velikom ratu, zastavu tzv. Kosova istakli u Bogorodičinoj crkvi, zvanični Beograd gleda sa ogorčenjem i još razmatra da li će i na koji način odgovoriti, pišu "Večernje novosti"...Iako iza...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.