Avion udario u most na aerodromu

Izvor: Blic, 12.Jun.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion udario u most na aerodromu

Avion „Er Fransa” na redovnoj liniji Pariz-Beograd sa 70 putnika i šest članova posade juče je prilikom uparkiravanja na Aerodrom „Nikola Tesla”, oko 11.45 časova levim motorom okrznuo avio-most iz za sada nepoznatih razloga. Pri udaru niko od putnika nije povređen, ali je došlo do manjeg oštećenja mosta, kao i motora na avionu tipa „erbas 319”, zbog čega je let za Pariz u 12.40 bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkazan.

Posle ovog incidenta, kako „Blic” nezvanično saznaje, predstavnici „Er Fransa” i Aerodroma „Nikola Tesla” bili su u žučnoj raspravi na temu ko je odgovoran za incident.

Prve informacije govorile su o tome da pilot aviona nije obratio pažnju na markere koji pomažu prilikom parkiranja aviona. Međutim iz „Er Fransa” optuživali su beogradski aerodrom da je zakazao sistem na avio-mostu.

Zamenik generalnog direktora „Nikole Tesle” Velimir Radosavljević nije želeo da potvrdi da je bilo rasprave i međusobnog optuživanja.

- Postoji određena procedura kada se ovakve stvari dogode. Najpre se izvrši uviđaj koji je urađen i koji nije dugo trajao. Mi nismo nadležni da govorimo, sve o incidentu mora da saopšti Direktorat civilnog vazduhoplovstva - objašnjava Radosavljević.

On dodaje da se ne radi ni o kakvom velikom incidentu.

- Tome u prilog govori da putnici nisu ni znali da je avion udario u most jer se on u tom trenutku kretao brzinom od nekoliko kilometara na čas - objašnjava za „Blic” Radosavljević.

U predstavništvu „Er Fransa” u Beogradu kažu da je do oštećenja aviona došlo prilikom ulaska na parking.

- Iz bezbednosnih razloga avion je ostao na pisti, a ubrzo je na lice mesta stigla ekipa Direkcije civilnog vazduhoplovstva kako bi obavila detaljan uviđaj. Povratni let za Pariz je otkazan jer u ovakvim situacijama se ne sme rizikovati, a istragom će biti utvrđeno da li je pogrešio pilot ili most nije bio pravilno postavljen. Prema prvim informacijama kojima raspolažemo, na letelici nema većih oštećenja - objašnjavaju u predstavništvu „Er Fransa”. Oni kažu da je svih 70 putnika bezbedno napustilo avion i da nije bilo panike.

- Putnici su zadovoljni napustili avion, jedino su malo duže čekali prtljag jer je trajao uviđaj. Na Aerodrom „Nikola Tesla” odmah smo poslali stručnjake iz naše kompanije koji će sanirati kvar. U međuvremenu, svih 88 putnika koji su čekali da se ukrcaju na povratni let za Pariz smo prebacili na letove drugih kompanija - navode u predstavnišvu „Er Fransa”.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva nam je juče rečeno da će rezultati uviđaja biti poznati za nekoliko dana.

- Izvesno je da je pilot na određenom mestu trebalo da se zaustavi, ali to nije učinio, a za sada se ne zna zašto. Prilikom nezgode oštećen je most, kao i spoljni deo motora - objašnjavaju u Direktoratu.

Putnici koji su trebali redovnom linijom da u 12.40 sati polete avionom „Er Fransa” bili su revoltirani.

- Pola sata nakon što je trebalo da poletimo menadžer aerodroma nam je saopštio da je let otkazan bez ikakvog obrazloženja. Tek smo kasnije čuli, od drugih putnika, da je avion udario u most prilikom parkiranja. Sedeli smo skoro tri sata bez ikakvog obaveštenja kako će naš problem biti rešen, a za to vreme niko nas nije ponudio ni flašicom vode - priča za „Blic” francuski državljanin koji je bio u dvodnevnoj poseti u Srbiji.

Putnik Korin Kazan kaže da je prebacivanje putnika na druge letove obavljeno suviše sporo i da su mnogi zbog toga u velikim problemima.

- Izvesno je da ću sutra zakasniti na posao, a mog gazdu ne interesuje razlog. Svestan sam da se ovakve stvari dešavaju svuda u svetu, ali smatram da je moralo brže da se reaguje - kaže Kazan.

„Jat" čeka osam A319-100

„Jat ervejz" je još 1998. godine sa „Erbasom" sklopio ugovor o kupovini osam aviona tipa A319-100. „Jat" je uplatio 23,5 miliona dolara avansa, ali nije dobio nijednu letelicu, zbog čega su razgovori nedavno obnovljeni. Tako će delegacija „Jata" već od 15. do 21. juna razgovarati sa proizvođačima aviona u Parizu. Srpski avioprevoznik trenutno ima 16 aviona prosečne starosti 20 godina.

B. S.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski avion udario krilom aviomost na beogradskom aerodromu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2009, 22:37

BEOGRAD - Avion "Er Fansa" na redovnoj liniji Pariz - Beograd, zakačio je levim krilom pri manevrisanju na beogradskom aerodromu tvrdu konstrukciju avio mosta, saznaje Studio B...Nezgoda se dogodila u 11,45 časova kada je avion sa 70 putnika i 6 članova posade, najverovatnije zbog neprilagođene...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nezgoda na beogradskom aerodromu

Izvor: RTS, 12.Jun.2009

Avion "Er Fransa" okrznuo avio most pri parkiranju na beogradskom aerodromu. Nema povređenih putnika. ..Avion kompanije "Er Frans" na redovnoj liniji Pariz-Beograd, okrznuo je pri parkiranju na beogradskom aerodromu levim krilom konstrukciju aviomosta...Zamenik generalnog direktora aerodroma "Nikola...

Nastavak na RTS...

Nezgoda aviona na aerodromu „Tesla“

Izvor: Danas, 12.Jun.2009

Avion kompanije Er Fans na redovnoj liniji Pariz-Beograd, okrznuo je pri parkiranju na beogradskom aerodromu levim krilom konstrukciju aviomosta, prenela je sinoć televizija Studio B. Zamenik generalnog direktora aerodroma „Nikola Tesla“ Velimir Radosavljević rekao je da niko od putnika nije povređen...

Nastavak na Danas...

Avion „er fransa“ udario u most

Izvor: Kurir, 12.Jun.2009

BEOGRAD - Avion francuske kompanije "Er Frans" na liniji Beograd-Pariz udario je juče krilom u avio-most, neposredno posle sletanja na pistu aerodroma "Nikola Tesla". Kako saznajemo, reč je o letelici tipa "erbas 319", koja je iz Pariza pristigla sa 70 putnika, i koja je posle sletanje imala još jedan...

Nastavak na Kurir...

Avion „Er fransa“ udario u most

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009

BEOGRAD - Avion francuske kompanije „Er Frans“ na liniji Beograd- Pariz, udario je juče u avio-most, neposredno posle sletanja na pistu aerodroma „Nikola Tesla“. Kako saznajemo, u pitanju je letelica tipa „Erbas 319“, koja je iz Pariza pristigla sa 84 putnika, i koja je posle sletanje imala...

Nastavak na Glas javnosti...

Incident na beogradskom aerodromu

Izvor: Večernje novosti, 12.Jun.2009

Osim materijalne štete pričinjene na levom motoru "Er Fransovog" aviona tipa "erbas", nema drugih posledica po putnike i objekte na aerodromu "Nikola Tesla" nakon što je, prilikom uparkiravanja, letelica zakačila most za iskrcavanje putnika, potvrđeno je u beogradskoj vazdušnoj luci

Nastavak na Večernje novosti...

Pilot krivac za karambol

Izvor: Kurir, 13.Jun.2009, 06:37

BEOGRAD - Istraga o udesu „Er Fransovog“ aviona na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ još traje, a prema nezvaničnim saznanjima, glavni krivac što je letelica udarila u avio-most je pilot. Avion francuske kompanije „erbas 319“ prilikom parkiranja nije se zaustavio na predviđenom mestu,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.