Izvor: B92, 03.Okt.2010, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

300 protesta u Francuskoj

Beograd -- Gotovo 300 protesta održano je u Francuskoj u nameri da se izvrši jak pritisak na francusku vladu da odustane od penzione reforme.

Reforma predviđa penzionisanje sa 62 godine umesto sa dosadašnjih 60 godina.

Širom Francuske u protestima je, prema navodima sindikata, učestvovalo 2,9 miliona ljudi, dok policija saopštava da je na demonstracijama bilo manje od 900.000 ljudi.

Vlada pak poručuje da će se penzioni sistem urušiti ukoliko se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprovede reforma, i da ljudi moraju duže da rade jer se i duže živi.

Desetine hiljada učesnika protesta u Parizu, noseći zastave sindikata, išlo je ka mestu na kome se nalazio zatvor Bastilja, jedno od znamenitih mesta Revolucije iz 1789. godine.

Ovi protesti, za razliku od onih održanih u septembru, nisu praćeni štrajkovima u javnim službama.

Lučki radnici u Marseju, međutim, blokirali su luku, pa je 39 brodova natovarenih naftom, hemikalijama i drugom robom, ostalo na otvorenom moru, čekajući ulaz u luku.

"Ovo je jedina zemlja koja u ovako važnu reformu nije uključila glavne sindikate i vodeće opozicione političke partije. Mislim da bi predsednik trebalo da preradi ove reforme koje su nepravedne i ništa ne rešavaju", rekla je Martina Obri iz Socijalističke partije.

Sindikati su zakazali proteste za subotu umesto za radni dan u nadi da će privući porodice, studente i zaposlene u privatnom sektoru koji nisu dolazili na proteste održane radnim danima.

"Raste podrška u narodu, što pokazuje da vlada mora da iskoristi poslednju šansu da konačno ponudi stvarnu, pravednu reformu", rekao je predstavnik sindikata Fransoa Šerk.

Predlog zakona o reformi penzionog sistema koji predviđa odlazak u penziju sa najmanje 62 godine već je usvojen u donjem domu francuskog parlamenta, Narodnoj skupštini, dok u gornjem domu, Senatu, treba da bude usvojen 5. oktobra.

Sindikati predviđaju i još jedno okupljanje 12. oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.