VIDEO: Olupina slavnog ruskog broda pronađena u Japanskom moru

Izvor: Radio 021, 18.Jul.2018, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Olupina slavnog ruskog broda pronađena u Japanskom moru

Južnokorejski stručnjaci otkrili su olupinu vojnog broda "Dmitrij Donski" koji je bio deo ruske carske flote i borio se u rusko-japanskom ratu vođenom od 1904. do 1905. godine.

Olupina je pronađena na dnu Japanskog mora, kod obala južnokorejskog istočnog ostrva Uleung.

"Pronašli smo olupinu broda 'Dmitrij Donski' na dubini od 434 metra u moru, 1,3 kilometra od ostrva Uleung", saopštila je "Šinil" grupa, koja je godinama tragala za olupinom. Ta kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je navela da se ime broda "Dmitrij Donski" nalazi na zadnjem delu broda.

Olupina je pretrpela teška oštećenja mnogobrojnim granatama tokom borbe sa japanskim ratnim brodovima, ali je paluba dobro očuvana, navodi "Šinil" grupa, koja očekuje da će ostaci broda biti izvučeni iz Japanskog mora u bliskoj budućnosti.

"Dmitrij Donski" učestvovao je u bici kod Cušime i uprkos znatnom oštećenju, borio se do kraja, nakon čega je krenuo ka Vladivostoku, ali je naišao na japanske ratne brodove koji su tragali sa ostacima ruske carske flote. Ne želeći da se preda, posada ruskog broda se odlučila na potonuće, što se i dogodilo 29. maja 1905. godine.



Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Japanskom moru nađena olupina broda ruske carske flote

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2018

Južnokorejski stručnjaci otkrili su olupinu vojnog broda "Dmitrij Donskoj" koji je bio deo ruske carske flote i borio se u rusko-japanskom ratu vođenom od 1904. do 1905. godine...Olupina je pronađena na dnu Japanskog mora, kod obala južnokorejskog istočnog ostrva Uleung, prenosi danas Tas s..."Pronašli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.