Izvor: Radio 021, 22.Mar.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prometej" obeležio 20. godišnjicu NATO bombardovanja, građanima deljena knjiga o srušenim mostovima

Izdavačka kuća "Prometej" danas je, obeležavajući 20 godina od početka NATO bombardovanja Novog Sada, podsetila na svoja izdanja koja su proteklih godina objavljena o dešavanjima iz 1999. godine.

U prostorijama "Prometeja" prisutnima je podeljene knjiga "Mostovi Novog Sada" koja je do sada izdata u dva primerka i koja sadrži autetične fotografije i svedočenja o novosadskim mostovima koji su srušeni 1999. godine. Vlasnik "Prometeja" Zoran Kolundžija naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je da su odlučili da dele knjigu, jer misle da bi što više Novosađana trebalo da ima u svojoj ličnoj biblioteci ovakvo jedno izdanje o novosadskim mostovima.

Pored podsećanja na ovu knjigu, u "Prometeju" su podsetili i na mnogobrojne akcije koje su radili sami ili sa drugim kulturnim radnicima još tokom bombardovanja, između ostalog i to da su delili knjige na ulici. Kolundžija se prisetio i kako je "Prometej" imao prave izdavačke poduhvate kada su, dok su padale bombe, a vladala nestašica goriva, struje, uspeli da izdaju nekoliko knjiga. Ova izdavačka kuća je odmah posle završetka ratnih dejstava štampala i nekoliko knjiga koji su svedoci tog vremena, među kojima je i "Beleške iz inata" Duška Duce Bugdanovića.

Prisećajući se 1999. godine i toga kako su Novosađani živeli tih dana, u "Prometeju" je okupljenima puštena radijska emisija  Radija 021 "Ja živim tu". Direktor Radija 021 Slobodan Krajnović podsetio je da je emisija snimljena i napravljena aprila 1999. godine, između 1. i 21. aprila, odnosno između rušenja Varadinskog i Žeželjevog mosta i da predstavlja autentično svedočenje o životu Novosađana tokom NATO agresije, kao i da će svi moći da je čuju 24. marta na Radiju 021 u nekoliko termina.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predstavljena knjiga "Mostovi Novog Sada"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2019

Izdavačka kuća "Prometej" predstavila je knjigu "Mostovi Novog Sada", koja je nastala neposredno posle NATO bombardovanja...Među fotografijama su i zapisi novinara, naših najboljih hroničara, koji su zabeležili sećanja na mostove i reku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.