Izvor: Radio 021, 21.Avg.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravdanje čelnika u Šidu i odluka novosadskog tužilaštva: Službeni sastanak o LED svetlu za vikend kad su bili izbori u Lučanima

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je prijavu organizacije CRTA protiv NN lica zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, a nakon što je službena "škoda" opštine Šid fotografisana u Lučanima, za vreme održavanja lokalnih izbora.

Lokalni izbori održani su u nedelju, 16. decembra 2018. godine, a Crta je imala posmatračku misiju na biralištima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Izbori su održani u neverovatno napetoj atmosferi, sa brojnim zabeleženim nepravilnostima na biračkim mestima, a pojedini glasači bili su i fizički napadnuti.

U Lučanima je zabeleženo prisustvo ogromnog broja službenih vozila i vozila sa registarskim tablicama iz čak 34 grada u Srbiji. Crna je podnela krivične prijave protiv nekoliko opština, između ostalih i Novog Sada, Šida i Pančeva, a Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije novosadskog tužilaštva 13. avgusta je odbacilo krivično prijavu programskog direktora Crte Raše Nedeljkova protiv NN lica opštine Lučani.

Kako je objašnjeno u krivičnoj prijavi, Crta je uz pomoć zahteva za pristup informacijama od javnog značaja saznalo da je službena "škoda" šidskih opštinskih tablica bila u Lučanima vikenda održavanja lokalnih izbora, što navodi na sumnju da su javni resursi zloupotrebljeni. Jedna članica posmatračke misije Crte fotografisala je više od 200 različitih automobila registrovanih izvan Lučana, a bilo je i vozila bez bilo kakvih registarskih oznaka.

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je pre održavanja izbora, javno preduzeće "Dragačevo putevi" iz Guče pozvalo predsednika opštine Šid u posetu kako bi razgovarali o "pozitivnim aspektima zamene postojeće rasvete led rasvetom". Za ovu posetu je izdat i putni nalog, a pomoćnik predsednika opštine Šid napisao je i izveštaj o realizovanoj poseti 15. i 16. decembra, kad su održani i izbori.

S obzirom na to da je postojao putni nalog, kao i izveštaj o radnoj poseti, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu.

Za programskog direktora Crte Rašu Nedeljkova neverovatno je da je službena poseta čelnika opštine lokalnom javnom preduzeću organizovana vikendom, a kako bi se pričalo o zameni svetala.

"Ovo je pokazatelj da institucije suštinski nisu spremne da sprovode zakone, imajući u vidu da je tužilaštvo prihvatilo komičan odgovor opštinske uprave u Šidu. Kako će reagovati građani Šida kada čuju da je vozilo koje oni plaćaju, benzin i vozač koji oni plaćaju, umesto da radi u javnom interesu, bilo poslato u stranačke svrhe na izborni dan?", pita Nedeljkov i dodaje da građani moraju da izvrše pritisak na institucije da rade svoj posao jer će ova praksa tužilaštva, ako se prenese i na druge slučajeve i predstojeće izbore, biti kobna po demokratiju kojom toliko stremimo.

"Ovim primerom, posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu nije našlo za shodno da štiti javni interes. Propuštena je fantastična prilika da se pošalje jasna poruka da su ovakve radnje neprihvatljive i da će oni koji su se drznuli da na ovakav način koriste javno dobro u privatne svrhe biti sankcionisani. Moramo još dugo da radimo na reformi izbornih uslova jer će i ovakvo ponašanje čelnika postati praksa", dodaje programski direktor Crte.

Ova organizacija je podnela još desetak krivičnih prijava različitim odeljenjima tužilaštava u Srbiji i očekuje reakcije. Ipak, isto tužilaštvo će odlučivati i o krivičnim prijavama protiv čelnika Grada Novog Sada, čija su službena vozila javno-komunalnih preduzeća takođe viđena u Lučanima na dan izbora.

Raša Nedeljkov kaže za 021 da još uvek nema informacija u vezi sa ovim slučajem, što ukazuje na malo drugačiju dinamiku obradu predmeta u tužilaštvu.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.