Pravdanje čelnika u Šidu i odluka novosadskog tužilaštva: Službeni sastanak o LED svetlu u vreme izbora u Lučanima

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je prijavu organizacije CRTA protiv NN lica zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, a nakon što je službena "škoda" opštine Šid fotografisana u Lučanima, za vreme održavanja lokalnih izbora.
Pravdanje čelnika u Šidu i odluka novosadskog tužilaštva: Službeni sastanak o LED svetlu u vreme izbora u Lučanima
Foto: 021.rs
Lokalni izbori održani su u nedelju, 16. decembra 2018. godine, a Crta je imala posmatračku misiju na biralištima. Izbori su održani u neverovatno napetoj atmosferi, sa brojnim zabeleženim nepravilnostima na biračkim mestima, a pojedini glasači bili su i fizički napadnuti.
 
U Lučanima je zabeleženo prisustvo ogromnog broja službenih vozila i vozila sa registarskim tablicama iz čak 34 grada u Srbiji. Crna je podnela krivične prijave protiv nekoliko opština, između ostalih i Novog Sada, Šida i Pančeva, a Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije novosadskog tužilaštva 13. avgusta je odbacilo krivično prijavu programskog direktora Crte Raše Nedeljkova protiv NN lica opštine Lučani.
 
Kako je objašnjeno u krivičnoj prijavi, Crta je uz pomoć zahteva za pristup informacijama od javnog značaja saznalo da je službena "škoda" šidskih opštinskih tablica bila u Lučanima vikenda održavanja lokalnih izbora, što navodi na sumnju da su javni resursi zloupotrebljeni. Jedna članica posmatračke misije Crte fotografisala je više od 200 različitih automobila registrovanih izvan Lučana, a bilo je i vozila bez bilo kakvih registarskih oznaka.
 
Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je pre održavanja izbora, javno preduzeće "Dragačevo putevi" iz Guče pozvalo predsednika opštine Šid u posetu kako bi razgovarali o "pozitivnim aspektima zamene postojeće rasvete led rasvetom". Za ovu posetu je izdat i putni nalog, a pomoćnik predsednika opštine Šid napisao je i izveštaj o realizovanoj poseti 15. i 16. decembra, kad su održani i izbori.
 
 
S obzirom na to da je postojao putni nalog, kao i izveštaj o radnoj poseti, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu.
 
Za programskog direktora Crte Rašu Nedeljkova neverovatno je da je službena poseta čelnika opštine lokalnom javnom preduzeću organizovana vikendom, a kako bi se pričalo o zameni svetala.
 
"Ovo je pokazatelj da institucije suštinski nisu spremne da sprovode zakone, imajući u vidu da je tužilaštvo prihvatilo komičan odgovor opštinske uprave u Šidu. Kako će reagovati građani Šida kada čuju da je vozilo koje oni plaćaju, benzin i vozač koji oni plaćaju, umesto da radi u javnom interesu, bilo poslato u stranačke svrhe na izborni dan?", pita Nedeljkov i dodaje da građani moraju da izvrše pritisak na institucije da rade svoj posao jer će ova praksa tužilaštva, ako se prenese i na druge slučajeve i predstojeće izbore, biti kobna po demokratiju kojom toliko stremimo.
 
"Ovim primerom, posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu nije našlo za shodno da štiti javni interes. Propuštena je fantastična prilika da se pošalje jasna poruka da su ovakve radnje neprihvatljive i da će oni koji su se drznuli da na ovakav način koriste javno dobro u privatne svrhe biti sankcionisani. Moramo još dugo da radimo na reformi izbornih uslova jer će i ovakvo ponašanje čelnika postati praksa", dodaje programski direktor Crte.
 
Ova organizacija je podnela još desetak krivičnih prijava različitim odeljenjima tužilaštava u Srbiji i očekuje reakcije. Ipak, isto tužilaštvo će odlučivati i o krivičnim prijavama protiv čelnika Grada Novog Sada, čija su službena vozila javno-komunalnih preduzeća takođe viđena u Lučanima na dan izbora.
 
Raša Nedeljkov kaže za 021 da još uvek nema informacija u vezi sa ovim slučajem, što ukazuje na malo drugačiju dinamiku obradu predmeta u tužilaštvu. 
  • sesil

    22.08.2019 12:45
    da nije..
    Nemam reči kojima bih napisala ovaj jad i bedu od suda,vlasti,izbora,službenih auta..Gospode gde mi živimo i ko odlučuje o našim životima na neki način??????
  • Bane

    21.08.2019 13:47
    @ex chapman
    U ovome i jeste bila caka akcije. Znali su oni da ce tuzilastvo najverovatnije odbaciti sve ovo ali da bi to uradii treba da da se na zvanicni papir napise i potpise laz kao najlakse i najbrze resenje i naravno ovi iz opstine su naseli u roku od odmah. Sada imaju ovo u evidenciji pa kada bude bila bezanija ovi ce prvi da padaju.
  • ex chapman

    21.08.2019 13:19
    glavni arhivator
    jeste vi nekad čuli za "antidatumiranje"? to je ono kad staviš lažni datum na zvanični dokument. npr. bio si 16.12.2018. službenim kolima negde, pa te "uvatili" pa te tužili i ti onda lepo napišeš pred ročiste nalog za službeni put i staviš datum npr. 14.12.2018. i svi srećni. obaška to što je van svake pameti da Lučani zovu u pomoć Šiđane da raspravljaju o zameni svetala. naravno da se to nije nikad dogodilo
    PS jel' znate onaj vic: koliko je Srbijanaca potrebno da zamene sijalicu? nijedan, moraju da zovu u pomoć Sremce :)
    ili onaj: Čak Noris je jedini čovek koji je uspeo da zameni sijalicu u Lučanima, bez pomoći zamenika precednika opštine Šid!
    ili onu: kad su Sremci krenuli iz te Fruške Gore, pa odoše u Lučane, tamo da... LAŽU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika