Makedonci danas na referendumu odlučuju o novom imenu i ulasku u EU i NATO

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci danas na referendumu odlučuju o novom imenu i ulasku u EU i NATO

Građani Makedonije će danas izaći na referendum na kome bi trebalo da se izjasne da li podržavaju sporazum između između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako referendum uspe, ubuduće zvala Severna Makedonija, i tako podrže i težnje ove zemlje za ulazak u EU i NATO.

Naime, 1.806.336  građana, koliko ih je upisano u birački spisak izjašnjavaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke".

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Koliko su otvorene te podele pokazao je i jučerašnji incident u UN, kada je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je kritikovao visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške predstojećem referendumu, pozvao svoje sunarodnike na bojkot u nedelju, posle čega je pomoćnik šefa diplomatije Makedonije Andrej Žernovski napustio salu.

Predstavnici aktuelne vlasti su u kampanji pozivali građane da se izjasne "za", a najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, koja je sve vreme bila veoma neodređena, pozvala je građane da glasaju prema svojoj savesti, a sa sličnom porukom se oglasila i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva.

Osnovna poruka aktuelne vlasti je da se građani na referendumu odlučuju da li žele da žive u (samo) izolaciji ili će sebi osigurati svetlu i izvesnu evroatlantsku budućnost kroz članstvo u EU i NATO. I dok je premijer Zaev, koji je i lider vladajuće SDSM, optimista i veruje u uspeh referenduma jer, kako kaže, građani donose mudre odluke jer vole svoju otadžbinu, snose odgovornost za svoju decu, opozicioni lider, Hristijan Mickoski, smatra da će većina pristalica i članova VMRO-DPMNE na referendumu glasati "protiv" ili biti uzdržana, jer, kako kaže, stav te stranke o referendumu je jasan.

Dao bi, kazao je, sve od sebe da građane ubedi da se izjasne "protiv" da se referendumsko pitanje odnosi samo na sporazum sa Grčkom, ali, ističe, njegova stranka VMRO-DPMNE nije protiv ulaska Makedonije u EU.

Ne treba zaboraviti da opoziciona konzervativna VMRO-DPMNE, koja je 11 godina bila na vlasti i koja je pobednica poslednjih parlamentarnih izbora još uvek ima veliki uticaj među građanima Makedonije.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući. Ukoliko referendum bude uspešan i većina, 50+1 se na referendumu izjasni "za", Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30. članica NATO, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Osim jednog dela unutrašnjih faktora, ključni izazovi pred predstojeći referendum za Makedoniju predstavlja javno protivljenje Rusije makedonskom članstvu u NATO. Međutim, na tvrdnje zapadnih međunarodnih zvaničnika  da će Rusija pokušati da obesmisli makedonski referendum, premijer Zaev je u više navrata rekao da nema takve informacije, te da je Rusija prijatelj Makedonije, koja se javno protivi njenom priključenju NATO, ali da će oni, uprkos tome, istrajati na tom putu.

Međutim, makedonski analitičari ocenjuju da aktuelna vlada i premijer Zoran Zaev, izuzimajući Rusiju, imaju najsnažniju međunarodnu podršku, kakvu  nije imala nijedna vlada u regionu od raspada SFRJ. To je, navode, vrlo važna činjenica, koju je potrebno iskoristiti kako bi Makedonija, ali i ceo region konačno krenuli  napred.

Većina analitičara smatra da bi bojkot referenduma bio jedna vrlo nezrela opcija koja bi mogla izazvati katastrofalne posledice za budućnost Makedonije, deo njih skreće pažnju na to da je građanima postavljeno zbunjujuće pitanje, jer nije jasno da li se oni pozivaju da glasaju za ulazak u EU i NATO ili za promenu imena, odnosno zašto je "tako osetljivo pitanje" skriveno u formulaciji "sporazum sa Grčkom".

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonci birali "u paketu" – novo ime i šansu za EU i NATO

Izvor: RTS, 30.Sep.2018

Građani Makedonije su se na referendumu izjašnjavali da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako referendum uspe, ubuduće zvala Severna Makedonija, i tako podrže i težnje ove zemlje za ulazak u EU i NATO. Do 17 časova...

Nastavak na RTS...

Ruski problem zove se NATO

Izvor: Deutsche Welle, 30.Sep.2018

Kremlj ne brine mnogo oko toga kako će se Makedonija zvati i da li će jednog dana u EU. Ali ulazak u NATO jeste problem za Rusiju, kažu sagovornici DW. Referendum koji se održava ove nedelje tu nije kraj priče...Poduži bi bio spisak visokih zvaničnika zapadnih država koji su se poslednjih meseci...

Nastavak na Deutsche Welle...

MAKEDONIJA DANAS ODGOVARA NA VAŽNO PITANjE: Referendum kao lakmus-papir

Izvor: Večernje novosti, 30.Sep.2018

Građani Makedonije danas se izjašnjavaju o važnim pitanjima za budućnost. Odlučivaće oni koji glasaju, a oni koji izostanu "neće se brojiti" OD STALNOG DOPISNIKA - Skoplje GRAĐANI Makedonije, njih 1.806.336 upisanih u jedinstveni birački spisak, danas će, na istorijskom...

Nastavak na Večernje novosti...

Mala izlaznost na referendumu u Makedoniji

Izvor: VOA, 30.Sep.2018

Mali broj Makedonaca izašao je na referendum o promeni imena bivše jugoslovenske republike, koji bi toj zemlji trebalo da omogući da krene ka članstvu u Evropskoj uniji NATO-u. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK) samo trećina od nešto više od 1,8 miliona građana s pravom glasa izašlo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.