Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski ministar: Fukušima će morati da ispusti radioaktivnu vodu u okean

Japanska kompanija Tokio Elektrik (Tepko) moraće da ispusti radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u Pacifik, jer nema dovoljno prostora za njeno skladištenje, saopštio je ministar životne sredine Japana Jošijaki Harada.

Tepko je sakupio više od milion tona kontaminirane vode iz cevi za hlađenje koje sprečavaju topljenje jezgra, od kada je elektrana oštećena u cunamiju 2011. godine.

"Jedina opcija jeste da se ispusti u okean, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iako će cela vlada raspravljati o tome", rekao je ministar Harada.

Vlada Japana čeka, kako se navodi, izveštaj ekspertskog panela pre nego što donese konačnu odluku, jer do 2022. više neće biti prostora za skladištenje radioaktivne vode.

Iako nije saopšteno koliko vode će Fukušima ispustiti u okean, očekuje se da će zemlje u okruženju reagovati s negodovanjem na ove najave japanske vlade.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.