Izvor: Radio 021, 29.Sep.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci danas glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima

Austrijanci danas, 29. septembra na prevremenim parlamentarnim izborima, zakazanim nakon korupcionaške afere oko doskorašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) i vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, izlaze na birališta da bi birali novi saziv parlamenta.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca ima mogućnost da od 7 do 17 časova da svoj glas.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni tačno po zatvaranju izbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesta, a privremeni ishod glasanja objaviće ministar unutrašnjih poslova posle 21 čas.

Na ovim izborima veliki broj građana iskoristio je priliku da glasa poštom, i to čak 1.070.933, što je jedna petina ukupnog broja birača, čiji listići će biti prebrojani tek u ponedeljak, i koji bi mogli, tamo gde je tesno, da promene rezultat.

Na republičkoj izbornoj listi nalazi se osam partija, a očekuje se da će Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, kao i pre dve godine kada su održani redovni izbori, pobediti. Tada je OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a ovaj put se narodnjacima prognozira 34 odsto glasova.

Pošto je gotovo izvesno ko je pobednik na ovim izborima, otvoreno je pitanje s kim će Kurc u koaliciju i koja će stranka biti druga.

Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima je zauzela drugu poziciju, tesno ispred FPO, a u parlament se vraćaju Zeleni kao četvrta politička snaga, a u poslaničkim klupama biće još kandidati iz Neos-a.

Iz parlamenta će ispasti lista "Sada" (Liste Jetzt), pošto se ne očekuje da će preći cenzus od četiri odsto.

Nikakve šanse za ulazak u parlament nemaju Komunistička partija (KPO), stranka "Promena" (Wandel) i stranka "Piva" (Bier Partei), kao i pet manjih partija koje se kandiduju u pojedinim pokrajinama.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.