Izvor: eKlinika.rs, 15.Avg.2023, 15:01

Znojenje tokom sna često je kod žena u menopauzi, a može biti i pratilac nekih bolesti

Znojenje je prirodan način na koji telo reaguje na fizičku aktivnost ili povišenu temperaturu. Znojenjem se reguliše telesna temperatura, u nekim situacijama ovaj proces može biti reakcija na stres, infekciju, upotrebu nekih lekova. Nije ograničeno samo na period budnosti već je moguće i tokom sna. Savet je da u ovom slučaju pokušamo da spavamo u malo rashlađenoj sobi, nosimo komotne i lagane spavaćice, izbegavamo začinjenje večernje obroke.
Može da bude veoma obilno Pulmolog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << dr Margarita Oks iz Lenox Hill Hospital u Njujorku kaže da znojenje tokom noći može u nekim slučajevima da bude razlog buđenja iz sna. Može biti veoma obilno da zahteva i promenu posteljine. Postoji nekoliko najčešćih razloga zbog kojih se znojimo u noćnim satima.
Menopauza Dr Denise Pate iz Medical Offices of Manhattan objašnjava da se tokom menopauze u ženskom telu dešavaju ozbiljne promene, pre svega kada se radi o lučenju hormona kao što su estrogen i progesteron. Ove promene utiču na temperaturu tela pa se javljaju valunzi, jako znojenje i znojenje tokom sna.
Lekovi Znojenje je nekada neželjena reakcija na upotrebu određenih lekova. Najčešće se dešava kod osoba koje piju antidepresive, lekove protiv bolova, medikamente za kontrolu dijabetesa i steroide.
Infekcije Dr Pate navodi da i bolesti i infekcija mogu biti razlog za pojačano znojenje tokom noći. To su na na primer, HIV infekcija, gljivična infekcija, osteomijelitis (infekcije kostiju), endokarditis, tuberkuloza.
Hipertireoza Hipertireoza je stanje kada tiroidna žlezda luči više nego što je potrebno trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Štitasta (štitna, tiroidna žlezda) reguliše mnoge telesne funkcije, pa i temperaturu tela, ubrzava metabolizam što sve ima za posledicu znojenje.
Karcinom Stručnjaci navode da je znojenje u snu nekada i simptom određenog oblika karcinoma ili nuspojava radio i hemio terapije. Hodgkinov limfom, ne-Hodgkinov limfom i leukemija su vrste raka koje se često ispoljavaju simptomima noćnog znojenja.
Sleep apneja Sleep apneja je poremećaj koji se javlja tokom sna i  manifestuje prestankom disanja i /ili izrazito smanjenim protokom vazduha kroz disajne puteve u trajanju dužem od deset sekundi.  Često osobe koje pate od ovog poremećaja ulažu dodatni napor kako bi mogli da dišu tokom noći, usled čega se i javlja pojačano znojenje.
Anksioznost i stres Znoj je učestala reakcija na stres i anksioznost. Kada smo na primer zbog nečeg uzbuđeni povećava se broj otkucaja srca, ubrzava se disanje. Jak stres u večernjim satima, pred spavanje, može imati za posledicu jače znojenje tokom sna. Upotreba alkohola i/ili jako začinjenja večera, takođe, mogu biti uvod u noćno znojenje.
Dr Pate objašnjava da se pojačano znojenje tokom sna može očekivati, ukoliko spavamo u toploj sobi, ali i da  je često reakcija na hormonske promene i bolesti.
Znojenje tokom noći pogađa do 41 odsto žena u menopauzi i oko 80 odsto pacijenta koji se leče od tuberkuloze i limfoma  – kaže dr Pate.
Kada je razlog za zabrinutost? Preporuka je da spavamo u malo hladnijoj prostoriji, da otvorimo prozor. Savet je i da se tokom dana unose dovoljne količine tečnosti kako bismo sprečili dehidraciju koja može biti uzrok pojačanog znojenja tokom noći. Potrebno je ograničiti konzumaciju alkohola, kofeina i začinjene hrane pred spavanje. Tehnike opuštanja mogu da nam pomognu da prebrodimo stresne situacije i osiguramo mirniji san.
Povremeno znojenje tokom noći nije razlog za zabrinutost jer neće u bitnoj meri uticati na kvalitet života. Preporuka je da se posavetujemo sa doktorom, ako je sve učestalije i posebno ako remeti kvalitet sna.
U situacijama kada noćno znojenje počinje iznenadna, ako je iz noći u noć sve jače i ukoliko je praćeno drugim simptomima potrebno je da dođemo na pregled – objašnjava dr Oks. Stručnjaci dodaju da je noćno znojenje često kod nekih osoba i da je najčešće posledica loših navika kao što su neprilagođena temperatura sobe u kojoj spavamo i kasnih i začinjenih obroka.
Članak Znojenje tokom sna često je kod žena u menopauzi, a može biti i pratilac nekih bolesti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.