Zašto raste prodaja automobila u SAD-u?

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto raste prodaja automobila u SAD-u?

NEW YORK - Američko automobilsko tržište u svibnju se ponovno razbudilo.

Amerikanci su prošloga mjeseca na nove automobile potrošili 52 milijarde dolara, a prosječna cijena kupljenog automobila iznosi 32.452 dolara, 4 posto više nego u istom mjesecu 2014. godine, pokazuju podaci TrueCar.coma, prenosi CNBC. Ako se svibanj stavi u usporedbu s cijelom godinom, ukupna brojka iznosi 17,7 milijuna automobila, milijun >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << više nego godinu ranije. John Murphy, stariji analitičar automobilskog tržišta iz Bank of America Merrill Lyncha, prognozira da bi prodaja do 2018. godine mogla dosegnuti 20 milijuna.

Jedan od glavnih razloga rasta jest obnova voznog parka Amerikanaca. Tijekom Velike recesije, prodaja automobila poala je ispod 10 milijuna, što je 40 posto manje od normalnog trenda. Prosječna starost sautomobila dosegnula je rekordne razine i narasla na više od 11 godina. Prema Murphyju, vozači jednostavno moraju zamijeniti dio tih automobila.

Auto kuće podižu cijene, no nisu samo oni pohlepni. I kupci imaju sve veće zahtjeve, pa se kupuju automobili s velikim kožnim sjedalima i snažnim stereo sustavima. Također, trend je da se manje kupuju slabiji automobili, a više SUV-ovi i pickupovi. Luskuzni brendovi profitiraju. Zanimljivo, oni i ne podižu cijene kao ostali. Prema podacima TrueCara, prosječna cijena BMW-a u svibnju je porasla 6,5 posto na godišnjoj razini, a Toyote samo 2,3 posto.

Američko tržište očekuje skori dolazak prvog automobila proizvedenog u Kini. Riječ je o Volvu S60. Godinama se najavljuje snažniji ulazak kineskih automobila, no to se zasad nije dogodilo. Razlog su sigurnosna pitanja, ali i činjenica da kinesko tržište "proguta" sve što se tamo proizvede.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.