Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Izvor: B92, 13.Jan.2018, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973, trajalo je nešto više od dva i po sata.

Ovo nikako nije usamljen slučaj, pa se postavlja sledeće pitanje: Kako to da u dobu sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži umesto kraći?

Za tu pojavu ima nekoliko razloga, ali onaj najvažniji svakako jeste rast cene nafte.

Naime, nekad se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je premašila 3 dolara. Primera radi, na kraju 2016, cena galona nafte iznosila je 1,59 dolara.

Kompanije su shvatile da, ako i dalje žele da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumeva uštedu u potrošnji goriva.

Stvarne uštede prilično su velike, pa je tako objavljen podatak prema kojem je američka aviokompanija Džetblu 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara tako što je svaki svoj let produžila za samo 2 minuta.

Pre četiri godine u javnost je procurio i podatak da Rajaner daje svojim pilotima instrukcije da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede novca na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neki letovi danas traju duže nego pre 50 godina

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2018, 19:40

Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko četiri sata. Isto to putovanje, davne 1973, trajalo je nešto više od dva i po sata...Ovo nikako nije usamljen slučaj, pa se postavlja sledeće pitanje: Kako to da u vreme sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži umesto kraći?..Za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.