Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2016, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na najviše razine u četiri mjeseca.

Dow Jones ojačao je 164 boda, ili 0,94 posto, na 17.721 bod, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 4.872 boda.

Svih 10 sektora S&P 500 indeks jučer je dobilo na vrijednosti, a najviše su, 2,8 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
To se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte nakon vijesti da su Rusija i Saudijska Arabija postigle dogovor o zamrzavanju proizvodnje uoči sastanka najvećih svjetskih proizvođača u Dohi u nedjelju.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer porasla 3,3 posto, na 44,22 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 42,17 dolara.

I dok je početkom godine pad cijena nafte na najniže razine u 12 godina vršio pritisak na tržište, posljednja je dva mjeseca upravo oporavak cijena ′crnog zlata′ podržavao rast dionica na Wall Streetu.

Idućih će dana, pak, najviše na tržište utjecati kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Sezona objava financijskih izvješća počela je slabo jer je najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa u ponedjeljak izvijestio o oštrom padu prihoda i dobiti, pa je jučer cijena te dionice pala 2,7 posto.

Nakon prvih izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

"Snižene prognoze postavljaju okvir za mogućnost kratkoročnog uspona cijena dionica", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,81 posto, na 9.761 bod, a pariški CAC 0,77 posto, na 4.345 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Indeksi na najvišoj razini u četiri mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Apr.2016, 08:51

TOKIO – Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u četiri mjeseca, što se zahvaljuje jačanju Wall Streeta i sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama...Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 3 posto, dok su cijene dionica...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.