Wall Street: Rast nakon turbulentne trgovine

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Feb.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Rast nakon turbulentne trgovine

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, nakon vrlo velikih oscilacija cijena dionica, jer su se pred sam kraj trgovanja oporavile cijene nafte.

Dow Jones ojačao je 53 boda, ili 0,32 posto, na 16.484 boda, dok je S&P 500 porastao 0,44 posto, na 1.929 bodova, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 4.542 boda.

Većinu dana ti su indeksi proveli u minusu većem od 1 posto, a pod najvećim su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pritiskom bile dionice u financijskom i energetskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte.

Međutim, nakon vijesti da je u SAD-u posljednjih tjedana potražnja za gorivom porasla, cijene su nafte pred sam kraj jučerašnjeg trgovanja nadoknadile sve gubitke i završile u plusu oko 1 posto.

Zahvaljujući tome, dionice u energetskom i rudarskom sektoru ojačale su prosječno oko 0,9 posto, a na vrijednosti je na kraju dobilo devet od 10 sektora S&P 500 indeksa.

"U hedge fondovima je velika imovina koja je podbacila svojom izvedbom. A kada tržište počne rasti, ono hrani samo sebe jer si ulagači ne mogu dozvoliti da propuste rast cijena dionica", objašnjava Ian Winer, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je oslabio, za 0,2 posto, samo financijski sektor, koji je od početka godine najveći gubitnik zbog zabrinutosti ulagača u vezi profitabilnosti banaka, s obzirom na niske kamate i usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Uz to, zbog niskih cijena nafte, pod pritiskom su banke koje su značajnije izložene naftnom sektoru, s obzirom da gotovo trećini američkih proizvođača nafte iz škriljca prijeti bankrot, pokazala je nedavna studija Deloittea.

Unatoč jučerašnjem rastu, od početka godine S&P 500 indeks na gubitku je gotovo 6 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,60 posto, na 5.867 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,64 posto, na 9.167 bodova, a pariški CAC 1,96 posto, na 4.155 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, nafta određuje sentiment

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Feb.2016

TOKIO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer su cijene nafte izgubile sav jučerašnji dobitak, što je obeshrabrilo ulagače...Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.