Azijska tržišta: Oprezna trgovina, nafta određuje sentiment

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Feb.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, nafta određuje sentiment

TOKIO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer su cijene nafte izgubile sav jučerašnji dobitak, što je obeshrabrilo ulagače.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,3 posto.

Međutim, u Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi pali između 1 i 3,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu jer su jučer na Wall Streetu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, cijena dionica blago porasle.

Uspon Wall Streeta uslijedio je nakon vijesti da je u SAD-u posljednjih tjedana potražnja za gorivom porasla, što je potaknulo cijene nafte, a to je, pak, pozitivno utjecalo na dionice.

Međutim, nakon što su jučer cijene nafte završile u plusu oko 1 posto, jutros su izgubile sve te dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,1 posto, na 34,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,9 posto, na 31,86 dolara.

Najviše su jutros, više od 3 posto, pale cijene dionica u Šangaju, što je, kažu analitičari, posljedica povlačenja zarade s tržišta nakon što su proteklih tjedana burzovni indeksi ponešto porasli.

U Japanu je, pak, Nikkei indeks znatnije porastao zahvaljujući, među ostalim, snažnom skoku cijene dionice Sharpa jer je taj tehnološki div pristao na ponudu za preuzimanje od strane tajvanske kompanije Foxconn.

Pozitivno na Tokijsku burzu utječe i silazak tečaja jena prema dolaru s najviših razina u dva tjedna.

Na valutnim su tržištima, naime, zbog pada cijena dionica na svjetskim burzama posljednjih dana jačali jen i švicarski franak, koji se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

No, nakon što je jučer tečaj dolara zaronio na najnižu razinu u dva tjedna, 111,04 jena, jutros je skočio na 112,30 jena.

I dok je prema 'japancu' ojačao, dolar je oslabio u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1035 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1005 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.