Wall Street: Indeksi pali, poslovni rezultati kompanija slabi

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Apr.2016, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Indeksi pali, poslovni rezultati kompanija slabi

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 0,63 posto, na 17.982 boda, dok je S&P 500 pao 0,52 posto, na 2.091 bod, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.945 bodova.

Na vrijednosti je jučer izgubilo devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 2,7 posto, pao telekomunikacijski sektor.

U tom je sektoru najviše, 3,3 posto, pala cijena dionice Verizona jer je taj telekomunikacijski div objavio da će mu štrajk radnika vjerojatno umanjiti dobit u tekućem kvartalu.

Ulagače je na oprez naveo i pad cijena nafte za otprilike 1 posto, premda se i dalje kreću oko najviših razina u pet mjeseci.

Upravo su rast cijena 'crnog zlata' i slabljenje dolara, što pozitivno utječe na američke izvozne kompanije, posljednjih dana poticali rast cijena dionica.

No, čini se da ulagači gube strpljenje po pitanju poslovnih rezultata kompanija koji ne uspijevaju nadmašiti niti vrlo snižena očekivanja analitičara.

Zbog toga je jučer cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googlea, pala više od 5, a Microsofta više od 3 posto.

"Zarade su pristojne, bolje nego što se procjenjivalo, no procjene su dramatično smanjene", kaže Charlie Johnson, trgovac u tvrtki Greentree Brokerage Services.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih 77 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, što je više od 63 posto prebačaja u uobičajenom tromjesečju.

Međutim, očekivanja su vrlo niska. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi pak, procjenjuje se, mogli biti niži za 1,4 posto.

Posljedica je to visokog tečaja dolara, pada cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.381 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.582 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14 posto, na 10.435 bodova.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.